Volledig scherm

Glorieus falen in Vrije Republiek Twente

Weg met de Twentse bescheidenheid! De aanhangers van de Vrije Republiek Twente (VRT) prediken meer daadkracht en zelfbewustzijn. Vanaf nu bepaalt Twente haar eigen toekomst. 'Jammer, maar we gaan niet meer als een loopse teef achter Den Haag aanhobbelen.

We houden ze wel op de hoogte van onze voortgang. Toedeledoki!'

Hoewel dat ongetwijfeld niet zijn bedoeling was, stond Johan Remkes toch echt aan de basis van de Vrije Republiek Twente. Als minister van Binnenlandse Zaken riep hij eind vorig jaar elf Twentse burgemeesters publiekelijk tot de orde. Zij lieten Den Haag weten dat hun gemeenten niet mee wilden werken aan de uitzetting van asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven. "Aan dit soort signalen bestaat volstrekt geen behoefte. Ook niet als ze afkomstig zijn uit de Vrije Republiek Twente. Dit land wordt niet geregeerd per motie", liet de bewindsman lichtelijk geïrriteerd weten.

Kort na deze gedenkwaardige uitbrander van de minister liet Rob Dieleman de geuzennaam 'Vrije Republiek Twente' als domeinnaam registreren. "Daar kunnen we nog wel wat mee", was de vooruitziende gedachte van de directeur van Axis Media-ontwerpers. Afgezien van wat 'intern gestoei' bleef het idee om iets leuks te gaan doen met de VRT een tijdje ongebruikt op de plank liggen. Zoiets moet op de plek vallen, is Dielemans ervaring.

Dat moment deed zich voor tijdens een gesprek dat hij had met Peter den Oudsten. De burgemeester van Enschede is nauw betrokken bij het Innovatieplatform Twente. "Ik vertelde hem dat je risico's moet durven nemen als je echt wilt innoveren. Hij kwam toen met een moeilijk verhaal, dat het college uiteindelijk wel verantwoording schuldig is aan de raad. Op dat moment viel bij mij het kwartje. Nou gooi ik het idee van de Vrije Republiek Twente de lucht in, dacht ik bij mezelf. Durf glorieus op je bek te gaan, zei ik tegen Den Oudsten. Doe wat! Wees niet bevreemd. Embrace failure. Da's een kwaliteit die je in Silicon Valley heel veel aantreft."

Twente heeft het nodig om meer lef te tonen, is Dielemans stellige overtuiging. "Er liggen hier zoveel kansen. Maar je moet wel het lef hebben om ze te verzilveren. Als je twintig producten ontwikkelt, dan lukken er hooguit twee. Op de Stanford University in Californie zijn 6500 licenties uitgegeven op patenten. Slechts vijf daarvan zijn succesvol. Hier heerst nog teveel het idee, dat je alles vooraf moet kunnen bepalen. Zo werkt het dus niet. Dat leidt alleen tot verstarring. Geld is niet cruciaal voor innovatie. Twente moet meer van zichzelf laten weten; in een stad als Eindhoven doen ze daar niet zo moeilijk over", verzekert Dieleman. Om er gelijk aan toe te voegen, dat dit niet ten koste mag gaan van de Twentse houding ('sympathiek en eerlijk'). De Vrije Republiek Twente staat volgens de Axis-directeur voor meer dan alleen de behoefte aan meer daadkracht en zelfbewustzijn. "Het is ook gewoon leuk", verklapt hij. Dat plezier is duidelijk terug te vinden op de website.

Helden van de Revolutie
paspoort bestellen
T-shirts met het VRT-logo

Een blik in het gastenboek levert ook aardige reacties op. Zo biedt ene Lodewijk aan om, verkleed als krentenwegge, De Bijenkorf op te blazen tijdens de Dolle Dagen. Uit protest tegen dit kapitalistische Amsterdamse kloot'nbedrief. Een expat-Tukker komt met een compleet verkiezingsprogramma voor de Vrijstaat Twente. Inclusief een volwaardige universiteit en een verbreding van de A1. 'Twentse Trots' laat weten dat dit hoog tijd werd: 'Lang leve de Republiek Twente!'

De Vrije Republiek is volgens Dieleman niet het exclusieve kindje van zijn bedrijf: "Wij hebben het kindje gelijk de straat opgeschopt. Wie het aanspreekt, pakt het op. Dus als de eigenaar van café Jansen & Janssen een plaquette van de ambassade van de Vrije Republiek Twente aan de voorgevel van zijn pand wil bevestigen, dan kan dat. Er zit amper regie op deze actie. Bij gelegenheid geven wij een zwengel aan het vliegwiel."

Dieleman constateert dat het verhaal langzaam maar zeker begint te lopen. "Maar we zijn nog steeds op zoek naar vrienden, verwante geesten die de VRT steunen. Dat betekent dat onze T-shirts alleen te koop zijn in zaken, die geen lid zijn van een landelijke winkelketen. Winkels van eigenwijze, eigenzinnige mensen die er op zitten!"

De reacties op de Vrije Republiek Twente kloppen volgens Dieleman precies. "Heel positief, niet nationalistisch. Ik vroeg laatst aan een sollicitant waar-ie Axis van kende. Van de Vrije Republiek Twente natuurlijk, antwoordde hij. Bij zo'n gekke club wilde hij wel werken. Dat vond ik wel heel leuk om te horen."

Resteert alleen de cruciale vraag wie de VRT bestuurt. Dieleman is 'slechts' een enthousiast aanhanger. "Wie d'r echt achter zit, ga ik je niet vertellen. De Vrije Republiek Twente moet vooral lekker vrijblijvend en heerlijk ongrijpbaar blijven."

Volledig scherm
De ambassade van Vrije Republiek Twente is te vinden in café Jansen & Jansen aan de Oude Markt.
Volledig scherm
Vrije Republiek Twente in het stadion.
Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.