Grimmige sfeer bij scholen in Enschede, politie grijpt in

update | videoENSCHEDE - Een vechtpartij heeft dinsdagmiddag grote onrust veroorzaakt in de Wethouder Beversstraat en Kuipersdijk in Enschede. Tientallen scholieren hadden zich verzameld in de straten rondom het Stedelijk Lyceum en Bonhoeffer College, de politie was massaal ter plaatse. Ten minste één persoon is aangehouden.

Volgens meerdere omstanders ging de vechtpartij tussen twee groepen jongeren, vanaf een leeftijd van 14 jaar, van verschillende komaf en van verschillende scholen. Zij zouden een dag eerder al ruzie met elkaar hebben gehad, maar waarover dat ging is onduidelijk. 

Sociale media

Getuigen geven aan dat de ruzie tussen circa twintig personen ging. Tientallen anderen - nagenoeg allemaal scholieren - waren toeschouwer. Sommigen filmden de vechtpartij. Op beelden, die rondgaan op sociale media, is te zien dat leerlingen elkaar met tassen te lijf gaan. Ook wordt er geschopt en geslagen. 

Tientallen agenten rukten uit om de vechtpartij in de wijk te sussen. Er werden wapenstokken gebruikt, daarmee is ook geslagen, stellen omstanders. De politie probeerde de leerlingen weer terug de school in te dirigeren, maar dat lukte maar deels. De ruziemakers en toeschouwers sloegen op de vlucht.

Verloren spullen

De onrust rondom de middelbare scholen begon even na 14.00 uur en hield tot 15.30 uur aan. Daarna bleven nog vele scholieren in de buurt hangen. Sommigen om te zoeken naar een verloren fietssleutel of oorbellen - kwijtgeraakt tijdens de consternatie - anderen uit nieuwsgierigheid. De politie bleef met een aantal wagens in de wijk aanwezig en sprak met meerdere jongeren over de vechtpartij.

Teamleiders van Het Stedelijk Lyceum en Bonhoeffer College, die na de ophef vanaf het schoolplein een oogje in het zeil hielden, gaven aan dat niet alle betrokkenen schoolgaande jongens en meiden waren en dat ze ook niet allemaal van hun scholen afkomstig zijn. 

Volledig scherm
Tientallen scholieren hebben zich verzameld in de straten rondom de Wethouder Beversstraat © News United/Dennis Bakker
Volledig scherm
© News United/Dennis Bakker

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.