Volledig scherm
Het drankgebruik in Oh Oh Daar Gaan We Weer staat ter discussie © Screenshot RTL5

Grolsch boos op RTL om drinkgedrag in 'Oh Oh Daar Gaan We Weer'

ENSCHEDE - Drankfabrikanten als Grolsch dreigen niet langer te adverteren bij RTL als het programma Oh Oh Daar Gaan We Weer niet onmiddellijk van de buis gaat. De zender zou met de realityserie, dinsdagavond goed voor bijna een half miljoen kijkers, 'overmatig alcoholgebruik faciliteren en zelfs aanmoedigen'.

'Zuipen zuipen tot we kruipen'! De Hagenezen uit Oh Oh Daar Gaan We Weer (een vervolg op de hitserie Oh Oh Cherso) op RTL 5, maken zich op voor een drankrijk avondje feesten. Ze laten zich volgieten in een club om vervolgens toeterzat naar hun luxe villa op het zonovergoten Mallorca terug te kruipen. Shady (23) kan zich een heftige zoenpartij niet meer herinneren, Damian (20) loopt al zuipend over straat om vervolgens in een taxi over zijn nek te gaan en Angelica (22) ploft naast in plaats van in haar bed.

Een onschuldige registratie van wat jonge partyanimals nu eenmaal doen op vakantie, of zorgwekkende televisie? De Nederlandse alcoholbranche vindt het laatste en stuurde woensdag naar aanleiding van de eerste aflevering een boze brief naar RTL. ,,Wij roepen op onmiddellijk te stoppen met dit programma. Overmatig alcoholgebruik wordt door RTL gefaciliteerd en zelfs aangemoedigd'', aldus directeur Peter de Wolf van Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA), die met de zender in gesprek wil.

,,Iedereen, ook het bedrijfsleven, werkt er keihard aan om overmatig drinken tegen te gaan en dat is de afgelopen jaren ook succesvol geweest. De beeldvorming door RTL in programma's als Oh Oh Daar Gaan We Weer, maar ook Zon, Zuipen, Ziekenhuis, kan contraproductief werken op deze gunstige ontwikkeling.'' De Wolf vindt het daarnaast 'wrang' dat RTL tegelijkertijd (half 9 tot half 10) op vlaggenschip RTL 4 Verslaafd met Peter van der Vorst uitzendt 'waar juist betrokkenheid centraal staat'.

Grolsch
STIVA trok in 2013 ook al aan de bel over Oh Oh Cherso. ,,Maar RTL is hardleers. En deze serie is nog erger dan het origineel. Mocht een gesprek weer nergens toe leiden, hebben we nog een ander drukmiddel in handen. In onze achterban zitten klanten die met hun merken adverteren bij RTL. Misschien moeten we dan voortaan naar andere zenders die wél naar ons luisteren.''

Biermerk Grolsch, dat in de eerste aflevering voorbij komt, zegt inderdaad bereid te zijn RTL desnoods te boycotten. ,,We adverteren sowieso niet rond dit programma, maar er überhaupt niet adverteren? Dat is niet ondenkbaar en serieus een optie ja'', laat een woordvoerder weten. ,,Dit programma werkt averechts op onze agenda om ons mooie product niet in de verkeerde handen te laten belanden.''

Wetswijziging
RTL woensdag in een korte reactie: ,,Wij hebben uit de media inderdaad vernomen dat STIVA een oproep doet en ons deze ochtend een brief heeft gestuurd. Wij wachten deze brief even af.'' Peter van der Vorst van Verslaafd wilde geen reactie geven, omdat hij de eerste aflevering van Oh Oh Daar Gaan We Weer nog niet had gezien.

Jake Hampel, manager van de jonge realitysterren in het programma, bijt al wel van zich af. ,,STIVA kan van dit moment weer gebruik maken om campagne te voeren. Maar de grootste zorg ligt echt bij de kids die sinds de wetswijziging van 16 naar 18 jaar ging, illegale zuipketens bezoeken, indrinken op schoolfeesten en thuis wel toestemming genieten om bier, wijn en sterkere drank te nemen. De verantwoordelijkheid ligt naar mijn mening in eerste aanleg bij de ouders.''

Volledig scherm
De cast van Oh Oh Daar Gaan We Weer © PR-foto

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.