Volledig scherm
Conny Niehoff verhuurt kamer aan Rawaa Chasib, vluchteling uit Irak © Martin Borck

Gronause verhuurt kamer aan vluchteling: 'Het kan je leven verrijken'

GRONAU - Conny Niehoff uit het Duitse Gronau verhuurt een kamer aan Rawaa Chasib, een vluchteling uit Irak. Ze wil anderen moed geven hetzelfde te doen. „Het kan je leven verrijken.”

Niehoff is docent aan de Academie Mens en Arbeid van de Saxion Hogeschool in Enschede. Een student vertelde over zijn woongroep in Osnabrück, die onderdak biedt aan een vluchteling. Dat zette haar aan het denken. Sinds haar beide volwassen kinderen het huis uit zijn, heeft ze ruimte te over in haar woning in de binnenstad van Gronau.

'Very good'
Sindskort verhuurt ze een kamer in haar woning aan de 29-jarige Rawaa Chasib uit Bagdad. De dames kunnen het goed met elkaar vinden. „Conny very, very, very good”, zegt Rawaa over haar hospita. Die neemt het compliment graag aan, maar aan de grote klok hangt ze het liever niet. Ze verhuurt een kamer aan een jonge vrouw die in haar eentje uit Irak is gevlucht. Niet meer en niet minder. Waarom ze toch haar verhaal doet? „Ik wil gewoon laten zien dat het kan, als privépersoon een kamer verhuren aan een vluchteling”, zegt ze in een interview met het Duitse dagblad Westfälische Nachrichten.

Huurcontract
De beide vrouwen zitten niet voortdurend op elkaars lip. „Ik ben niet haar moeder en ga niet na wat ze doet”, benadrukt Niehoff. Er is een huurcontract opgemaakt, de huur en andere basiskosten betaalt de gemeente. „Als blijkt dat we niet bij elkaar passen, kan ik het contract gewoon opzeggen.”

Uitdaging
Conny Niehoff is blij dat ze de uitdaging is aangegaan. Ze wil graag andere mensen moed geven om ook hun deuren te openen voor nieuwe huurders. „Het leven in een dergelijke woongemeenschap kan heel verrijkend zijn.”

De gemeente Gronau heeft ondertussen een contactpersoon aangewezen waar particulieren beschikbare woonruimte voor vluchtelingen kunnen aanmelden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.