Volledig scherm
© Bert Hellegers

Grote politiemacht op de been in Enschede, maar nog weinig Belgen

updateENSCHEDE - In het centrum van Enschede is donderdag een grote politiemacht op de been. Op meerdere plekken in de stad wordt gesurveilleerd en gecontroleerd. De politie heeft extra mankracht ingezet om de orde in de stad te handhaven, nu boze Belgische fans alsnog dreigen naar Enschede te komen. 

In de binnenstad van Enschede is veel politie aanwezig. De ME rijdt met busjes door het centrum en politieagenten surveilleren op onder meer de Oude Markt. Daarnaast worden alle toegangswegen naar Enschede gecontroleerd. De politie staat onder andere op de Westerval, Hengelosestraat, Deurningerstraat en de B54 met Gronau. Verkeer wordt er stapvoets langsgeleid, af en toe worden auto’s gestopt voor een controle.

Geen uit-publiek

Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede besloot eerder deze week om geen uit-publiek toe te staan bij het Europaleagueduel AZ-Royal Antwerp. De veiligheid in de stad en rond het stadion kan anders ‘onvoldoende worden gewaarborgd’, stelt de gemeente. Dat besluit stuit honderden aanhangers van Royal Antwerp tegen de borst; zij dreigen, ondanks een verbod, alsnog naar Enschede te komen.

Facebookevent

Hoeveel Royal Antwerp-aanhangers daadwerkelijk naar Enschede komen, blijft gissen. Aantallen wisselen van tientallen tot vier- tot vijfduizend man sterk. Op de pagina van het Facebookevent ‘Met Zen Allen Naar Enschede’ laten meer dan duizend mensen weten dat ze naar de stad komen.

Tot nu toe zijn er echter weinig Belgen gesignaleerd in de binnenstad. Op de eerdergenoemde Facebookpagina melden supporters dat ze de stad niet in komen door alle controles. ‘Onmiddellijk bevel tot het verlaten van grondgebied Enschede. Vrij agressief agenten bij vragen naar een uitleg. Bij het betreden van Enschede worden we aangehouden’, schrijft een Royal Antwerp-aanhanger.

Omvang

Over de omvang van de mankracht worden geen mededelingen gedaan, maar duidelijk is dat er veel extra politie op de been is. Er is extra politiepersoneel ingevlogen uit onder meer Amsterdam, Limburg en Noord-Nederland, omdat de politie Oost-Nederland vanwege vakantie met een krappe bezetting zit.

De politie controleert auto's op de Westerval in Enschede
Volledig scherm
De politie controleert auto's op de Westerval in Enschede © Emiel Muijderman
Ook politie te paard in het centrum van Enschede
Volledig scherm
Ook politie te paard in het centrum van Enschede © Lucien Baard
Veel politiewagens en ME-busjes voor het bureau aan de Hermandad
Volledig scherm
Veel politiewagens en ME-busjes voor het bureau aan de Hermandad © Emiel Muijderman - DTCT
Tal van politieauto's en ME-busjes bij het politiekantoor aan de Hermandad in Enschede
Volledig scherm
Tal van politieauto's en ME-busjes bij het politiekantoor aan de Hermandad in Enschede © News United/Dennis Bakker

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.