Hangjongeren, drugsdeals en prostitutie; buurt is overlast Diekmanterrein Enschede beu

VIDEOENSCHEDE – Gebruikers, ondernemers en omwonenden van het Diekmanterrein klagen over overlast. Hangjongeren die in hun auto’s met hoge snelheid over het terrein scheuren zijn een doorn in het oog. Volgens bewoners van appartementencomplex De Blaken wordt er gedeald in drugs en is er sprake van prostitutie.

"Bij ons zijn de mensen soms bang om 's avonds naar buiten te gaan", zegt voorzitter Jan-Bert Kolkman van Sportclub Enschede, een van de voetbalclubs op Het Diekman. Met de lente voor de deur neemt de overlast de komende tijd alleen maar toe, vreest Kolkman.

Niet alleen overdag, maar ook in de avonduren is het een komen en gaan van mensen op het terrein waar vele bedrijven aan gevestigd zijn. "Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als dan plots een auto voorbij racet", zegt Kolkman. Zijn club heeft maatregelen getroffen en de Weggelhorstweg nabij het voetbalcomplex afgesloten.

Quote

Mensen zijn soms bang om 's avonds naar buiten te gaan

Jan-Bert Kolkman van Sportclub Enschede

Politie

De klachten van de Diekman-bewoners en -ondernemers zijn bekend bij de gemeente, politie en wijkraad Zuid-Oost. Wijkagent Peter: "Er is zeker iets aan de hand op Het Diekman, maar de situatie is zeker niet angstaanjagend", verzekert Vos. Hij wijst op het verschil tussen objectieve en subjectieve veiligheid. "Soms is er sprake van een onveiligheidsgevoel, waarmee ik niet zeg dat er niets aan de hand zou zijn, maar het aantal incidenten valt mee."

Volledig scherm
Bewoners en verenigingen klagen over overlast door jongeren op het Diekmanterrein, met name crossende auto's zijn een probleem. © FRANS NIKKELS

Gratis wifi

Vos weet van de klachten over drugsdealers en prostitutie, maar heeft daar zelf nog geen concrete aanwijzingen voor. "Mensen die in de hoogbouw wonen zien beneden auto's stoppen en raampjes open gaan. Ik heb de jongens en meisjes erop aangesproken. Ze houden zich in die omgeving op omdat ze daar beschikking hebben over onbeveiligd, draadloos internet. Dan kruipen ze in de auto om games te spelen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.