Heftige beelden: dit filmde bodycam van politie bij inval in home Vak-P

VideoENSCHEDE - De politie heeft vrijdagmiddag beelden vrijgegeven van de inval in het supportershome van Vak-P op 6 april. In de video is te zien hoe supporters op de roldeur van het home beuken terwijl rechercheurs de plek doorzoeken.

De politie moest de actie na vier minuten afbreken omdat de druk van buitenaf volgens het Openbaar Ministerie als te gevaarlijk werd ingeschat.

Bodycam

De beelden zijn gemaakt met een bodycam op het lichaam van een van de aanwezige politiemensen. Te zien is hoe leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) met geweren klaarstaan als het de supporters lukt om de roldeur gedeeltelijk omhoog te drukken.

Leden van de speciale eenheid schieten vervolgens met rubberkogels op de benen van supporters om te voorkomen dat zij het home binnenstormen. Volgens fans zijn er echter ook andere lichaamsdelen geraakt. Een FC Twente-supporter zou in zijn buik zijn geschoten.

Doel politieactie

De inval in het supportershome was volgens justitie bedoeld om een einde te maken aan drugshandel en ondermijning door motorclubs. Volgens Vak-P was hiervan echter geen sprake. Daarom vechten ze de sluiting van hun home binnenkort aan bij de rechter.

Directeuren Jan van Halst en Erik Velderman van FC Twente zijn op de dag van de inval door de recherche ingelicht over de geplande inval bij Vak-PTot op heden hebben de directeuren ontkend dat ze op de hoogte waren van de politieactie.

Volledig scherm
Fragment uit de video van de bodycam van de politie. © Politie Nederland

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.