Volledig scherm
Troepen op de vliegbasis Twente in 2013, ten tijde van de oefening Cerberus Guard. © Wouter Borre

Helikopters en troepen naar vliegbasis Twente voor grote oefening

ENSCHEDE – De Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht komen begin oktober naar Twente voor de jaarlijkse oefening Falcon Autumn. Op de Vliegbasis Twente wordt drie avonden en nachten lang geoefend met verschillende soorten helikopters en grondeenheden.

Falcon Autumn loopt van 26 september tot 10 oktober en is de grootste jaarlijkse gecombineerde oefening die Defensie in Nederland organiseert. Tussen woensdag 3 oktober en vrijdag 5 oktober doet de 11 Air Manoeuvre Brigade van Defensie de regio Twente aan. 

“Het is dan wel geen militair vliegveld meer, maar zo af en toe kunnen we nog terecht op de voormalige Vliegbasis Twente”, laat kapitein Roel van de Wiel weten. “We gebruiken het terrein voor oefeningen met helikopters, bijvoorbeeld om te landen. Ook oefenen we op verschillende scenario’s waarbij er door grondtroepen objecten moeten worden veroverd.”

Defensie komt met onder andere Apache-helikopters, Cougar-transportheli’s en Chinooks naar deze regio. Een gedeelte van de training krijgen de piloten via simulatoren, maar ook praktijkoefeningen zoals die in Enschede horen bij de intensieve training. 

Poll

Helikopters en troepen naar luchthaven Twente voor grote oefening

  • Gaaf gezicht als er Chinooks en Apache's overvliegen (70%)
  • Nachtenlang herrie boven mijn huis? Dankje de koekoek (7%)
  • Als pacifist vind ik zo'n oefening sowieso al niets (23%)
4633 stemmen

Aanvallen en verslaan

Het doel van de landelijke oefening is om met lucht- en grondeenheden zo  realistisch te oefenen op scenario’s die in de praktijk kunnen gebeuren. “Er wordt tweemaal een eenheid van vijftig tot tachtig personen met helikopters ingevlogen en afgezet op de grond, om daar een oefenvijand te verrassen en verslaan”, legt Van de Wiel uit. “De details van de acties zijn nog niet honderd procent zeker en hangen af van de keuzes van de commandant in het scenario. De aanvalsdoelen zijn in elk geval op de vliegbasis Twente.”

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Chinooks op de vliegbasis Twente ten tijde van Cerberus Guard, in 2013. © Wouter Borre

Duitse inbreng

De 11 Air Manoeuvre Brigade is een samenwerkingsverband tussen de 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht, het Defensie Helikopter Commando en 336 Squadron van de Luchtmacht.  Ook de Duitse partnereenheid Division Schnelle Kräfte doet mee aan de oefeningen. Het Militair Luchtvaart Terrein Deelen is de vaste uitvalsbasis van Falcon Autumn, de grootste jaarlijkse joint en combined oefening.

Pech voor publiek: veel in de avond

"Twente en in dit geval specifiek de vliegbasis Twente is een ideale oefenlocatie”, vertelt kapitein Van de Wiel. “Dat hebben we al eens eerder gedaan: tijdens de oefening Cerberus Guard in 2013 voelden we ons zeer welkom in Twente en trokken we veel bekijks. Dit keer beperkt de oefening zich tot alleen de vliegbasis. De twee acties zullen vooral in de avond en nacht plaatsvinden. Een verrassende aanval voer je immers het beste uit als de vijand je niet ziet. Daar valt voor het publiek dus helaas niet veel van te zien. Hoewel, overvliegende helikopters in de buurt van het vliegveld is ook bij schemering natuurlijk wel een spektakel.”

Naast de regio Twente wordt er tussen eind september en 10 oktober geoefend door heel Nederland, waaronder op de Veluwe, de provincie Groningen en Zoutkamp Marnewaard.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.