Dauwtrappers, hier op archieffoto
Volledig scherm
Dauwtrappers, hier op archieffoto © Annina Romita

Hemelvaartsdag in Twente: dit is er wél te doen

ENSCHEDE - Hemelvaart 2020. In niets dreigt de jaarlijkse donderdag vol dauwtrappen en ander vermaak te lijken op de Hemelvaartdag uit de precoronatijd. Terrassen dicht, recreatieparken gesloten, festivals afgelast. Bij voorbaat een verloren dag? Dat hoeft niet.   

Ook in de tijd van de coronacrisis biedt Hemelvaartsdag volop mogelijkheden om te genieten. Weliswaar gelden de nieuwe, gisteravond door het kabinet aangekondigde versoepelingen nog niet, maar wie er oog voor heeft, zal z’n weg vinden. De huidige coronaregels geven er namelijk genoeg ruimte voor. Mits je uiteraard geen gezondheidsklachten hebt, want dan is en blijft het devies: blijf thuis! En voor wie wel gaat: houd  1,5 meter afstand tot anderen. Alleen bij mensen uit je eigen huishouding mag je dichter in de buurt komen. In kort bestek een aantal typische hemelvaartsactiviteiten die - onder voorwaarden - wel kunnen.

1. Dauwtrappen kan gewoon

Vroeg op pad om te dauwtrappen of een frisse ochtendwandeling te maken: dat kan dus prima. En: er gelden geen restricties voor het aantal personen met wie je een fiets- of wandeltocht mag ondernemen. Als je maar die 1,5 meterregel in acht houdt. Neerstrijken op een terras voor een drankje zit er even niet in, maar neem zelf wat eten en drinken mee, zoek een rustig plekje op en geniet van de zon.

Zet zelf een route uit of doe lekker mee met de speciale dauwtraptocht van Sportaal Enschede. Een route van 33 kilometer door en rond Enschede, langs parken en speeltuinen. Doe een voetbal of jeu-de-boulesballen in de fietstas, om onderweg nog even sportief bezig te zijn. Wie eens heel wat anders wil, kan vanaf 06.00 uur dauwpeddelen op de Regge, bij de Wilgenweard in Nijverdal. Zo zijn er meer ondernemers die sportieve uitjes aanbieden.

2. Dauwpop in de tuin

Festivals zoals Dauwpop gaan dit jaar uiteraard niet door. Maar de Hellendoornse festivalorganisatie komt morgen wel met een livestream vanaf 15.00 uur tot middernacht. Met beelden van optredens van eerdere festivaljaren en videoboodschappen van artiesten die dit jaar zouden optreden. Steek thuis de barbecue aan en haal het festivalsfeertje naar de achtertuin.

3. De natuur is open

Wie graag buiten is en geen tuin heeft, kan de natuur in. Boa’s controleren wel veelvuldig op de naleving van de 1,5 meterregel, maar natuurgebieden bieden doorgaans voldoende ruimte. Prachtige  streken en plekken als de Sallandse Heuvelrug, de Engbertsdijksvenen en landgoed Twickel zijn toegankelijk. Dat geldt ook voor recreatiegebied als Het Rutbeek (Enschede). Het Hulsbeek (Oldenzaal) en Het Lageveld (Wierden) zijn met het oog op de verwachte toeloop wel afgesloten.

4. Niet alles is dicht

Een alternatief voor de natuur is de winkel. In de Enschedese binnenstad zijn de meeste winkels open van 12.00 tot 17.00 uur. Ook meubelpleinen, tuincentra en bouwmarkten zijn open. Een bezoek aan een winkel is niet bedoeld als gezinsuitje, maar alleen om het noodzakelijke te kopen. Om te kunnen klussen, of in de tuin te kunnen werken, want ook dat kan op Hemelvaartsdag.

Fietsers aan het dauwtrappen
Volledig scherm
Fietsers aan het dauwtrappen © Frans Nikkels

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.