Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Henk Krol bloost bij zien van oude naaktfoto in Enschede (video)

videoENSCHEDE - Tijdens de debatserie van Torentje naar Torentje krijgt Henk Krol het schaamrood op zijn kaken. Op de foto van decennia terug uit het Eindhovens Dagblad is hij in zijn blote kont, liggend in het gras, te zien. Twee politie-agenten bekeuren hem en zijn evenzo naakte ex-partner Joop Boonstra.

Krol maakte op het moment van de foto in 1978, een statement voor meer vrije plekken voor naaktrecreatie. "In mijn jonge jaren woonde ik in het zuiden van Nederland. Het was daar niet toegestaan om op een publieke plek naakt te recreëren. Wel boven de rivieren, maar niet onder de rivieren", vertelde Krol. Het bestuur van jeugdkamp De Sprinkhaan maakte bezwaar op ethische én esthetische gronden.

Officier van Justitie
"Mijn toenmalige vriend en ik zochten contact met de Officier van Justitie met de vraag hoe we alsnog een plek voor naaktrecreatie voor elkaar kregen", vervolgt Krol. 'Dan moet je een proces uitlokken', reageerde de officier. 'Dat kan je doen door de plaatselijke krant te bellen, het Eindhovens Dagblad'."

Krol: "We belden ze op en we belden de politie. Vervolgens hebben we ons laten bekeuren. Die bekeuring ging dan naar de officier van de justitie. Die zou vaststellen dat we op een zeer afgelegen plek gerecreeërd hadden en dan zou hij de zaak seponeren. De gemeente zat vervolgens met een probleem, want dan moest zij wel een plekje aanwijzen."

Na de naaktfotoactie kwamen er dan ook plekken voor naaktrecreatie in het zuiden van het land. De naaktlopers doneerden overgebleven geld van een stickerverkoopactie weer aan het bezwaarmakende bestuur van De Sprinkhaan.

Volledig scherm
De foto stond eerst in het Eindhovens Dagblad en later in Het Vrije Volk © Delpher

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.