Volledig scherm
Er bestaat nog steeds veel onvrede over het Nederlandse coffeeshopbeleid. © Robin Utrecht/ANP

Hennepteelt is in Enschede big business

ENSCHEDE - De stad Enschede telt naar schatting duizend hennepkwekerijen. Vorig jaar zijn alleen al in Enschede negentig hennepkwekerijen opgerold.

Het topje van de ijsberg, denkt justitie. Aangenomen wordt dat met wietteelt in deze regio jaarlijks een paar honderd miljoen euro wordt omgezet.

De illegale plantages leiden volgens burgemeester Peter den Oudsten tot ernstige misstanden in de stad doordat het ‘groene goud’ zware criminelen aantrekt. De burgemeester legt in dit verband een link met motorclubs.

Om criminelen de wind uit de zeilen te nemen wil hij de hennepteelt legaliseren. Bijkomend voordeel is dat dan de kwaliteit van de steeds sterker wordende wiet kan worden gecontroleerd. „Ook de volksgezondheid is in het geding.”

Enschede heeft zich als proefgemeente voor legale hennepteelt opgeworpen. Minister Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid heeft dat tot nu toe afgewezen.

Het huidige coffeeshopbeleid bevalt Den Oudsten totaal niet. „Een idioot systeem”, hekelt hij. Coffeeshophouder Henk Middelhoff van The Grasshopper in Glanerbrug noemt de situatie waarbij aanvoer illegaal via de achterdeur moet, bizar. „Ik ben een bakker die geen brood mag bakken”.

Lees een reportage over de wietteelt in De Twentsche Courant Tubantia van zaterdag 15 februari.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.