Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Herdenking Mauthausen-razzia in Twente: Mieke dacht nog jaren dat haar vader terug zou komen

AUDIOENSCHEDE - Elk jaar worden in Enschede rond 13 en 14 september de 105 joodse mannen herdacht die vanuit Twente naar het Oostenrijkse concentratiekamp Mauthausen werden gedeporteerd. Maar wat hebben de families toen eigenlijk meegemaakt? Welke rol speelden de verhalen binnen de families? Mieke Priemus weet dat heel goed. Zij was vijf jaar oud toen haar vader werd opgehaald.

Zaterdag en zondag is het 78 jaar geleden dat de Twentse razzia op de joodse bevolking werd gehouden. Dagen die Mieke nooit zal vergeten. De inmiddels 83-jarige vrouw was heel jong toen haar vader gedeporteerd werd. Toch weet ze achteraf nog veel van de dagen en de tijd erna.

Hoofd Willemsschool

Haar vader: een ervaren man, hoofd van de Willemsschool in Hengelo en toen 53 jaar oud. Mieke zelf kent haar vader vooral van de verhalen die ze later gehoord heeft. Toch heeft ze nog een aantal herinneringen. “Hij was een geweldige vader, vrolijk, opgewekt”, begint ze. “Hij heeft veel met mij gespeeld, er zijn nog wat herinneringen.”

Wel weet Mieke nog dat de tijd van de oorlog en de tijd nadat haar vader verdween een grote shock voor de familie was. “Ik heb nog jaren gedacht dat mijn vader terug zal komen”, vertelt Mieke.

Mauthausen is een van de ergste vernietigingskampen die er geweest zijn. De gevangen moesten zwaar werk verrichten. Wie dat niet deed, werd de gaskamer ingestuurd. Mieke zelf weet niet hoe haar vader is overleden.

Herdenking

Donderdag wordt opnieuw een herdenking gehouden om de herinnering aan de slachtoffers levend te houden. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zal aanwezig zijn, net als opperrabbijn Benyomin Jacobs.

Luister hieronder het interview van 1Twente met de nu 83-jarige Mieke Priemus terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.