Volledig scherm
© Lars Smook

Hersenletsel Jansen Steur kan door alcohol en opiaten komen

ARNHEM – Twee deskundigen die het hersenletsel bij Jansen Steur hebben beoordeeld vinden dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is voor zijn medisch falen. Ze zeiden dat dondermorgen bij het gerechtshof in Arnhem.

Conclusie
Zeker vier deskundigen hebben naar het gedrag van ex-neuroloog Jansen Steur gekeken en verricht hersenonderzoek gekeken. Ze komen allemaal tot de conclusie dat hij zeer waarschijnlijk een ‘frontaal syndroom’ heeft, maar zij kunnen niet hard maken dat dit het gevolg is van een auto-ongeluk in 1990. Het kan ook zijn ontstaan door het gebruik van alcohol, zijn medicijnverslaving en opiaten.”

Hersenletsel
Het laatst verrichte hersenonderzoek is gedaan door neuroloog Daye Ouwens. Zij zegt ‘dat het in hoge mate onwaarschijnlijk’ is dat het hersenletsel te linken is aan het ongeluk. Ze wijst er op dat de verslaving bij Jansen Steur ook zes jaar na het ongeluk begon te spelen. Daarna begon de arts zijn gewraakte fouten te maken, waarvoor hij nu terecht staat.

1990
Volgens de familie van Jansen Steur moet er in 1990 al hersenletsel zijn geweest, omdat hij sindsdien zich raar is gaan gedragen. Ook zijn advocaat gaat er vanuit dat dit het geval is en dat daarom de fouten hem niet zijn aan te rekenen.

Jansen Steur
Jansen Steur is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot drie jaar cel voor mishandeling van patiënten. Hij behandelde hen in het MST in Enschede voor alzheimer, MS of parkinson, terwijl ze dat niet hadden. Ook werd hij verantwoordelijke gehouden voor de zelfdood van een patiënte.

Frontaal kwabben
De frontaal kwabben van de hersenen, zijn de grootste kwabben in ons brein. Ze zijn zeer kwetsbaar voor letsel, omdat ze in het voorhoofd van onze schedel liggen. De frontale kwabben worden wel gezien als het hoofdkantoor waar onze emoties en persoonlijkheid wordt aangestuurd. Geen ander deel van de hersens speelt daarin zo’n grote rol.
De frontaalkwabben zijn vooral betrokken bij: de motoriek, het oplossen van problemen, beheersen van emotie en gedag, organiseren en plannen, oordeel vormen, geheugen, impulscontrole, sociaal en seksueel gedrag, spontaniteit.

Letsel
Bij letsel kunnen al die kwaliteiten worden aangetast, afhankelijk of de schade links, rechts of in het midden zit. Het kan leiden tot ontremd en impulsief gedrag, slechte zelfcorrectie, afname van het besef wat hoort en wel/niet kan (ongepaste grappen), weinig/geen aandacht voor anderen, zonder dat zij dat zelf overzien.

Sociaal gedrag
Er kan sprake zijn van een sterk veranderend sociaal gedrag: vooral als beide kwabben betrokken zijn bij het letsel. Er zijn aanwijzingen dat letsel invloed heeft op het probleem-oplossend vermogen en het niet juist inschatten van risico’s. Een patiënt kan moeite hebben met het stoppen van één enkele gedachte.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.