Volledig scherm
Afzetting gevaarlijke vloeren in het Saxion © Emiel Muijderman

Herstel vloeren bij Saxion Enschede start deze week

AudioSAXION - Bij hogeschool Saxion in Enschede wordt donderdag begonnen met het herstel van de mogelijk gevaarlijke betonvloeren in het pand Hofstede Crull. In oktober 2017 werd dat gebouw aan de Van Galenstraat per direct gesloten omdat Saxion de veiligheid niet kon garanderen.

De betonvloeren hebben dezelfde constructie als die van de vorig voorjaar ingestorte parkeergarage bij het vliegveld Eindhoven. De twee betonlagen van de zogenaamde breedplaatvloeren hechtten daar niet goed aan elkaar. Onder invloed van de zomerhitte begaf de vloer het.

Herstel

Het herstel van vier verdiepingsvloeren in Hofstede Crull duurt tot in juli. Het wordt uitgevoerd door bouwcombinatie Haafkes/Plegt- Vos, die het pand ook bouwde en door Saxion aansprakelijk is gesteld. Haafkes/Plegt- Vos heeft die aansprakelijkheid nog niet aanvaard. „We zijn hierover in discussie, maar het is juridisch heel lastig omdat er ook allerlei partijen bij zijn betrokken”, aldus woordvoerder Rob Admiraal van Saxion.

Extra staalconstructie

Bij het herstel van de betonvloeren is gekozen voor een extra staalconstructie, bestaande uit stalen balken, die onder de naden van de vloerplaten komen. Deze worden weer ondersteund door kolommen. Admiraal: „Dit is de snelst uitvoerbare optie. Een andere methode was het impregneren van de vloer met hars. Maar dan moet je vooraf bewijsvoering aanleveren dat deze aanpak werkt. Omdat hars moet uitharden, gaat daar maanden overheen.”

Saxion wil Hofstede Crull op 3 september weer in gebruik nemen.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.