Volledig scherm
PREMIUM
Ivo van Dijk (rechts) maakt worst van heel oude varkens, waar hij de boer Sjoerd Pipers (links) meer voor betaalt dan gebruikelijk. © Emiel Muijderman

Het bijzondere verhaal achter de droge worst van Ivo uit Enschede

ENSCHEDE - Van een oud varken waar geen handelaar een fatsoenlijke prijs voor wil betalen naar een duurzamer kwaliteitsproduct waar de boer goed aan verdient. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is het verhaal achter de droge worst van Ivo van Dijk (24) uit Enschede. 

Een bijproduct. Het is geen leuk woord, maar dat is wel wat een zeug op een vleesvarkensbedrijf is. Nadat het moederdier meer dan honderd biggetjes heeft gebaard, zit haar leven erop en gaat ze met de handelaar mee naar de slacht, om vervolgens verwerkt te worden tot shoarma, salami of een goedkopere rookworst. De prijs die de boer dan nog voor die zeug krijgt, is laag. Onterecht, vindt Ivo van Dijk. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.