'Het is perfect leven in Mekkelholt, op de grondwateroverlast na'
Ik teken voor 80ENSCHEDE - Het is goed toeven op Mekkelholt. Martin Homrighausen (68) wil de wijk nooit meer verlaten. Als er nu ook nog korte metten wordt gemaakt met de grondwateroverlast, is het perfect.
Taxi's die met een rotvaart door de wijk jagen: dat moet ergens halverwege de jaren 80 zijn geweest, denkt Martin Homrighausen. Op Mekkelholt is in die tijd een taxibedrijf gevestigd dat voor overlast zorgt. Als er op een dag een kind wordt aangereden, schiet dat buurtbewoners in het verkeerde keelgat. Ze willen de taxi's eigenhandig tegenhouden. Zover komt het niet, maar het is wel aanleiding voor de oprichting van Buurtvereniging De Drempel. De eerste daad van de vereniging: er worden verkeersdrempels aangelegd in de Mekkelholtsweg.
'Ons kent ons'
Overlast? Hebben we niet. Het is hier ons kent ons
De drempels zijn ruim 30 jaar later een stukje lager, en De Drempel is opgeheven. Het was een natuurlijk proces. "De mensen worden een dagje ouder. Sommigen zijn inmiddels bijna 90 jaar en wonen in het verzorgingstehuis", zegt Homrighausen. Lachend: "Wij behoren inmiddels zelf tot de vergrijzing van de wijk." Het verdwijnen van de buurtvereniging betekent volgens Homrighausen overigens niet dat de buurt minder hecht is geworden. "Het is hier ons kent ons. De meeste mensen hier aan de Mekkelholtsweg ken ik. In ieder geval hier in het eerste deel. De buren helpen elkaar als dat nodig is."
Geen overlast
Martin Homrighausen woont al 43 jaar op Mekkelholt. Zijn echtgenote is er geboren, en hun zoon en dochter wonen praktisch om de hoek. "Ik zeg altijd: wij wonen aan de chocoladekant van Enschede. We zijn via de Deurningerstraat zo op de snelweg, maar zijn ook zo in de binnenstad." Het is goed toeven in Mekkelholt, vindt hij. Overlast? "Nee, dat hebben we niet. We wonen naast een studentenhuis. Daar is weleens een feestje, maar dat moet kunnen. Ze doen altijd netjes een briefje door de bus om te waarschuwen.
Toch is er iets dat Homrighausen niet ongemoeid laat. "30 jaar lang heb ik geen water in mijn kelder gehad", zegt hij. "Toen werd er een nieuw riool aangelegd, vertrok Grolsch naar Boekelo en ineens was het er." De hoge grondwaterstand zorgt permanent voor overlast en de waterpomp is niet meer weg te denken in vele kelders in de buurt. Homrighausen wijst naar de houten vloer in zijn woning. "Op die plek staat het bol van het vocht."
De Enschedeër is niet het type dat blijft afwachten tot er iets gebeurt. Als er begin 2016 door deze krant een digitaal meldpunt wordt geopend voor mensen die last hebben van een natte kelder, stromen de reacties binnen. Homrighausen heeft in no-time een lijst met twintig handtekeningen. Maar afgezien van informatieavonden gebeurt er weinig, constateert hij.
Pompen
Een aantal oude grondwaterpompen van Grolsch is weliswaar tijdelijk aangezet, maar dat zou toen geen effect hebben gehad. Dat het grondwaterpeil daalde had volgens de gemeente te maken met de geringe hoeveelheid neerslag in de periode.
De pompen hebben wel degelijk effect
Het moet Homrighausen van het hart: de pompen hebben volgens hem - en vele anderen op de Facebookpagina Wateroverlast Enschede - wel degelijk effect. "De kelder is mijn meetpunt. Eerst stond het tientallen centimeters hoog. Twaalf dagen nadat de pompen waren aangezet, haalde ik nog maar een liter water uit de kelder."
Overigens verwacht Homrighausen niet dat de pompen nu lang aan blijven staan. "Ik heb soms het gevoel dat het bij bestuurders om de 'drie N-factor' gaat: nu niet, dan niet, nooit niet. Het kost maar een klein beetje geld voor elektriciteit om die pompen aan te houden. Zet er voor mijn part een zonnepaneel op, dan hoef je maar een keer te investeren."
Serieus nemen
Homrighausen wil dat inwoners wat serieuzer worden genomen als hen wordt gevraagd om mee te praten. "Neem de Hopstraat. Daar staan auto's vaak op de stoep, omdat het zo krap is. Er ligt een groot grasveld. Maak dat wat kleiner en creëer een paar parkeerhavens, heb ik voorgesteld. Maar daar hoor je nooit meer iets over."
Toch zal het Homrighausen niet tegenhouden om in actie te komen. "Ik roep voortdurend op Facebook buurtbewoners op om de waterstand in hun kelder door te geven aan de gemeente. Sommigen vinden dat misschien vervelend worden, maar het is gewoon heel belangrijk."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMUit in de regio
Herbeleving van de landstitel van FC Twente met Steve, Blaise en Theo in het Wilminktheater
Het kampioenschap van FC Twente uit 2010 komt twaalf jaar na dato op de planken van het Wilminktheater tot leven. In een theatercollege blikken onder meer Steve McClaren, Blaise Nkufo en publiekslieveling Theo Janssen terug op het grootste succes uit de geschiedenis van de club. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
Duizenden meldingen van schulden in Twente en Achterhoek, maar niet iedereen wil vroeg hulp
ENSCHEDE - Gemeenten zijn verplicht mensen met schulden zo vroeg mogelijk op te sporen en hulp te bieden. Maar lang niet iedereen waardeert die bemoeienis. Dat zeggen Twentse en Achterhoekse gemeenten die jaarlijks meer dan 10.000 meldingen over betalingsachterstanden van burgers ontvangen. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
Primeur PVV met debat ‘actualiteitenraad’ in Enschede
ENSCHEDE - De politiek in Enschede houdt maandag de eerste ‘actualiteitenraad’: een (kort) raadsdebat over één of meer actuele kwestie(s). De PVV wil met loco-burgemeester Niels van den Berg in discussie over de 100 dagenbrief van burgemeester Roelof Bleker. -
Met video
Pieter Omtzigt dingt puur op inhoud mee naar Best Social Award, waar blijft de rest van Twente en de Achterhoek?
Wie hoort niet in dit rijtje? Nikkie de Jager, BOOS, S10 of Pieter Omtzigt? Antwoord: Na vanavond misschien allemaal wel. Ze dingen mee naar de Oscars van het internet, The Best Social Awards 2022. Politicus Omtzigt is de enige uit onze regio met een nominatie op zak. Is er creatieve armoe in Twente en de Achterhoek? -
PREMIUMmet video
Twentse straatmuzikant Di Stephano blijft spelen tot hij erbij neervalt: ‘Ik doe waar ik zin in heb’
ENSCHEDE - Hans Rutjes (66) is oprichter van Circus Tijdgeest, voor kinderen uit probleemwijken, en zorgt als eenmansorkest Di Stephano al ruim 35 jaar voor een vrolijke noot op pleintjes in de regio. Het circusleven bouwt hij langzaam af, op straat blijft hij spelen tot hij erbij neervalt. Liefst letterlijk. „Ik hoop nog een jaar of twintig mee te gaan, maar dat zou wel een mooie dood zijn.”
In samenwerking met indebuurt Enschede