Volledig scherm
Het bedrijvenpark Campus Westermaat in Hengelo biedt plaats aan elf hightechbedrijven. © Unknown

Hightech-startups in Twente gedijen in buurt branchegenoten

ENSCHEDE - Hightechstartups in Twente die zijn gevestigd op bedrijventerreinen waar veel andere hightechbedrijven zitten, hebben een aanzienlijke grotere overlevingskans dan bedrijven in andere sectoren. Dat blijkt uit onderzoek van Hendrik Nijenhuis (26) uit Boekelo.

Nijenhuis komt tot zijn conclusies in een masterscriptie, die hij bij onderzoeksbureau I&O Research schreef ter afronding van zijn studie economische geografie aan de Universiteit Utrecht. Van de startups in de Twentse HTSM-sector (Hightech Systemen en Materialen) overleeft 91 procent het eerste jaar. Bij bedrijven in andere sectoren is dat 86 procent. Onder de HTSM-paraplu vallen bedrijven die zich bezighouden met machine- en systeembouw, met de productie van robots en chips, alsmede bedrijven uit de metaal- en automotive branche.

‘Meer solide gefinancierd'

Na twintig jaar is het ‘overlevingspercentage’ van de Twentse bedrijven in de hightech 36 procent. Van de bedrijven in andere sectoren bestaat na twintig jaar nog 30 procent. Als mogelijke verklaring voor de grotere overlevingskans van hightechbedrijven noemt onderzoeker Nijenhuis het feit, dat startups in de hightechsector doorgaans wat meer solide zijn gefinancierd dan bedrijven in veel andere sectoren en - in voorkomende gevallen - kunnen terugvallen op kennis die aanwezig is bij Universiteit Twente of bij hogeschool Saxion, waar directieleden en/of stafmedewerkers zijn opgeleid.

In Twente werkt 9,1 procent van de werknemers (28.626) bij een hightechbedrijf. In Nederland ligt dat percentage gemiddeld op 6,6 procent. Het aantal ondernemingen in de hightech ligt in Twente met bijna 2900 eveneens 0,7 procent boven het landelijk gemiddelde.

Samenwerken

Een echte verklaring waarom hightechstartups een groter overlevingskans hebben als ze op een HTSM-bedrijventerrein zijn gevestigd, heeft Nijenhuis niet. "Want uit mijn onderzoek blijkt ook, dat deze startups nauwelijks samenwerken of zakendoen met ondernemingen die op hetzelfde bedrijvenpark zijn gevestigd. Wél doen ze relatief veel zaken met HTSM-bedrijven die elders in de regio gevestigd zijn", aldus de onderzoeker.

Bedrijventerreinen in Twente met veel hightech

Almelo: Twentepoort (3), Aadijk-Noord (2) en Bedrijvenpark Twente (1).

Enschede: Kennispark/B&S Park (7), Innovatiecampus UT (6), De Marssteden (4) Havengebied en Josink Es (5).

Hengelo: Westermaat Campus (11), Westermaat (10), Twentekanaal-Zuid (9), Twentekanaal-Noord (8).

Rijssen-Holten: Plaagslagen en Noordermors (12).

Oldenzaal: Het Hazewinkel en De Elsmors (13).

Hellendoorn en Nijverdal: ’t Lochter (14).

*Op HTSM-bedrijvenparken waren over de gehele onderzoeksperiode 1997-2017 meer dan 20 hightechbedrijven gevestigd.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.