Historische brieven over Hof Espelo naar Stadsarchief van Enschede

VIDEOENSCHEDE - Ze zijn voor de aardse sterveling moeilijk leesbaar, maar de waarde van 51 historische brieven die het stadsarchief woensdag in ontvangst heeft genomen is onschatbaar. "Dit helpt ons te begrijpen wie we zijn."

Het was een paar dagen voor het sinterklaasfeest toen Onno van Veldhuizen op een zondagmiddag Boekhandel Broekhuis binnenstapte. De burgemeester had net in Tubantia gelezen over 51 brieven uit de periode 1581 tot 1848, geschreven vanuit Hof Espelo, die het antiquariaat van Broekhuis uit een nalatenschap aangeboden had gekregen. Van Veldhuizen raakte bevangen door het enthousiasme waarmee Eric Bol over de collectie vertelde. Hij las ook dat het antiquariaat op zoek was naar een geschikte partij om goed voor de brieven te zorgen. "Kunnen we even praten?" vroeg de burgemeester aan Bol op die bewuste zondagmiddag in december.

  1. Volkswijk in Enschede eert
mr. en mrs. Pathmos postuum
met Willem en Betsie Van Voorstplein

    Volkswijk in Enschede eert mr. en mrs. Pathmos postuum met Willem en Betsie Van Voorst­plein

    ENSCHEDE - Tijdens de jaarlijkse Meimarkt in Pathmos hebben buurtbewoners zaterdagmiddag een speciaal postuum eerbetoon gebracht aan het Willem en Betsie van Voorst, het echtpaar dat in het verleden ontelbare vrijwilligersfuncties vervulde in en voor de volkswijk in Enschede. Ruim twee maanden na het overlijden van Betsie (71) en ruim vier jaar na de dood van Willem werd op het plein voor hun oude woning het groene bord Willem en Betsie van Voorstplein onthuld door hun dochter.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.