Volledig scherm

Historische grenssteen tussen Enschede en Haaksbergen moet weer bovengronds

ENSCHEDE/HAAKSBERGEN - Een onder het maaiveld verdwenen Heegesteen, een eeuwenoude en tot rijksmonument verheven zwerfkei aan de Broekheurnerweg, moet weer bovengronds komen. Dat is het oordeel van de Raad van State, die zich boog over een slepend conflict tussen de gemeente Enschede en Haaksbergenaar Henk Jan Hesselink.

De Haaksbergenaar is eigenaar van de grond waarop de Heegesteen zich bevindt. Of beter, waaronder de kei ligt die ooit de grens tussen Usselo en Buurse markeerde. Sinds 2012 ruziën de gemeente Enschede en de Haaksbergenaar over de steen. Bij werkzaamheden op zijn land rooide Hesselink in 2012 de bomen die de zwerfkei markeerden en dempte een sloot. De kei verdween uit het zich, omdat deze half in het sloottalud en daarmee onder het maaiveld kwam te liggen.

Vergoeding

En daarmee begon het geruzie. Na lang bakkeleien werd het geschil tussen Enschede en de Haaksbergenaar beslecht door tussenkomst van een mediator: de grondeigenaar zou de steen weer naar boven halen en de kei markeren met bomen of palen. De gemeente Enschede zou hem daarvoor een vergoeding van 250 euro betalen.

Dwangsom

In 2015 kregen de veehouder en de gemeente het opnieuw met elkaar aan de stok. De toegezegde vergoeding van de gemeente bleef uit en de Heegesteen verdween opnieuw onder het maaiveld. De gemeente dreigde daarop met een dwangsom van 10.000 euro. Reden voor Hesselink zich tot de Raad van State te wenden. Daar ving hij bot. De Haaksbergenaar moet de steen weer zichtbaar op het land leggen. De hersteloperatie kost, naar schatting van de gemeente, een paar duizend euro. Een bedrag dat de landeigenaar mag ophoesten, oordeelt de Raad van State, net als de kosten die met de gang naar Den Haag zijn gemoeid.

'Helemaal gehad'

En die vergoeding van 250 euro? Die hoeft ie niet meer, gaf Hesselink tijdens de behandeling van de kwestie aan. Hij heeft het helemaal gehad met de gemeente Enschede.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.