Gerard Sanderink raakte het afgelopen jaar maar liefst negen topmensen kwijt in zijn bedrijf Centric.
Volledig scherm
PREMIUM
Gerard Sanderink raakte het afgelopen jaar maar liefst negen topmensen kwijt in zijn bedrijf Centric. © Carlo ter Ellen

Hoe de top van Gerard Sanderinks IT-bedrijf Centric leeg loopt

ENSCHEDE - Het rommelt aan de top van IT-bedrijf Centric in Gouda. Al negen directeuren vertrokken het afgelopen jaar bij het bedrijf van de Twentse ondernemer Gerard Sanderink. Allemaal na conflicten over de rol van Sanderinks vriendin Rian van Rijbroek in het bedrijf. Centric is niet zomaar een bedrijf. Het zit in de haarvaten van de BV Nederland.

Je merkt er nooit iets van, maar iedere Nederlander heeft elke dag wel iets te maken met Centric. Het bedrijf is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de administratie van 80 procent van de Nederlandse gemeenten. Voor de opslag en uitwisseling van patiëntgegevens in ziekenhuizen en bij zorgverzekeraars. De uitbetaling van honderdduizenden pensioenen. 

De administratie van de Sociale Verzekerings Bank, waar kinderbijslag, aow en pgb’s worden betaald. De werkprocessen bij bouw- en transportbedrijven. De kassa’s van honderden winkels, waaronder de Action. Het betalingsverkeer van waterschappen. En als parel in de kroon verzorgt Centric sinds begin dit jaar ook alle it-diensten voor De Nederlandsche Bank. Kortom: Gerard Sanderinks bedrijf verwerkt dagelijks enorme stromen gevoelige data over personen en financiën.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.