Volledig scherm
Foto: Swiffer

Hondenfans zaaien Swiffer-paniek

ENSCHEDE - Onder Twentse honden- en kattenliefhebbers is paniek uitgebroken over de 'natte' Swiffer. Via Hyves waarschuwen ze elkaar massaal voor de 'dweil aan een stok'. Er zouden in de vochtige doekjes 'antivries' zitten; enkele honden zouden zijn overleden. Maar het gaat om een 'broodje aap', een verzinsel.

Volgens de fabrikant van de Swiffer, Proctor & Gamble, een hardnekkig verzinsel. De woordvoerder van P&G: "Het achtervolgt ons al sinds 2004. Het dook voor het eerst op in Amerika. We hebben toen extra toxicologisch onderzoek laten doen om het verhaal te ontzenuwen." Op diverse Amerikaanse sites over chemie en technologie wordt het verhaal sindsdien - onderbouwd - ontkracht.


Toch komt het telkens terug. Tal van dierensites in Nederland hebben de valse waarschuwing opgepikt en geplaatst. In maart sloeg de angst toe in Brabant en Limburg, en nu is Twente aan de beurt. Het verhaal verspreidt zich hier vooral via het vriendennetwerk Hyves op internet. De leden sturen het bericht massaal door.


Het Swiffer-verhaal uit 2004 en van nu komen precies qua inhoud overeen. In alle gevallen schrijft een anonieme dierenliefhebber: "Ik ben net met mijn hond bij de dierenarts geweest voor zijn jaarlijkse inenting. Er is bij hem levercirrose geconstateerd. Volgens de dierenarts is dit het zoveelste dier in enkele maanden. Enkele weken geleden nog bij een Duitse Herder van vijf jaar. Het dier is uit zijn lijden verlost en er werd autopsie gedaan. En de oorzaak? Het bleek de Swiffer te zijn."


Het bericht wordt afgesloten met het advies: "Geef dit aan iedereen door met huisdieren of kleine kinderen."


En dat gebeurt dus. Daarmee is het ook een typische hoax geworden. Een nep waarschuwing per e-mail. Daarin worden mensen bijvoorbeeld ten onrechte voor een nieuw virus gewaarschuwd. Door de oproep dit aan zo veel mogelijk mensen te sturen, ontstaat er een mailbom, die het mailverkeer kan ontregelen en zelfs lamleggen.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.