Honderd betogers bij klimaatmars in Enschede

VIDEOENSCHEDE - Een uur lang protesteren voor het klimaat in de binnenstad. De jonge protestbeweging Extinction Rebellion Enschede koos er vrijdag bewust voor om niet naar Den Haag af te reizen voor de landelijke klimaatstaking. 

„Daar gaan al tienduizenden mensen naartoe. Dan zijn wij slechts een druppel op de gloeiende plaat”, aldus Armando van Vlastuin van de lokale klimaatbeweging. 

Protestborden

Dus verzamelden zich rond het middaguur ongeveer honderd - vooral jonge - mensen op het Ei van Ko, inclusief de inmiddels welbekende protestborden en doeken met ludieke klimaatteksten. Twee vliegen in één klap. „Zo wordt deze dag ook in Enschede ons geluid gehoord. Voor ons scheelt het twee keer 2,5 uur reizen naar Den Haag en dat is nog beter voor het milieu ook.”

Na de opening voor de ingang van het stadhuis werden er door de betogers meerdere rondes gelopen door de binnenstad en richting het schoolgebouw van Saxion aan de M.H. Tromplaan. Dat leverde veel verbaasde gezichten op van passanten. Maar Van Vlastuin denkt dat de gewenste impact ook is bereikt. „Er wilden mensen met ons en de borden op de foto en onderweg sloten zich ook nog zo’n twintig mensen spontaan aan bij de mars.” Extinction Rebellion belooft de komende tijd vaker van zich te laten horen in Enschede.

Klimaatmars in Enschede door Extinction Rebellion
Volledig scherm
Klimaatmars in Enschede door Extinction Rebellion © Ilja Kolosov/Extinction Rebellion

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.