Volledig scherm
© Gijs van Ouwerkerk

Hoogleraar UT Detlef Lohse wint prestigieuze Balzan Prize

ENSCHEDE - UT-hoogleraar Detlef Lohse heeft de prestigieuze Balzan Prize 2018 gewonnen. De hoogleraar Physics of Fluid krijgt de prijs voor zijn werk op het gebied van vloeistofsynamica. Lohnse ontvangt de prijs in november in Rome.

De Balzan prijs wordt uitgereikt door de Italiaans-Zwitserse Balzan Foundation. De winst van Lohse werd deze dinsdag bekend gemaakt in Milaan. Aan de prijs is ook een geldbedrag van 750.000 Zwitserse frank (ongeveer 670.000 euro) verbonden. Winnaars moeten de helft van dit bedrag steken in onderzoeksprojecten voor jonge mensen.

“Professor Lohse ontvangt de Balzan Prijs voor zijn uitzonderlijke bijdragen in de meest uiteenlopende gebieden van vloeistofdynamica", aldus de jury van de prijs, die onder andere bestaat uit wetenschappers Etienne Ghys en Carlo Wyss, oud-directeur bij CERN in Genève.

Het is niet de eerste keer dat Detlef Lohse in de prijzen valt. De hoogleraar aan de UR won eerder onder andere de Spinozapremie, het Simon Stevin Meesterschap en de Fluid Dynamics Prize. Ook is hij sinds april 2010 Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De prijs wordt afwisselend in Bern en Rome uitgereikt door de International Balzan Foundation, die sinds 1057 bestaat.

  1. Zelden is het werk van Onno van Veldhuizen zo tast- en zichtbaar geweest
    PREMIUM
    Column

    Zelden is het werk van Onno van Veldhuizen zo tast- en zichtbaar geweest

    Nee, we hebben hier niet onder een steen gelegen. Anders hadden we Onno van Veldhuizen van Enschede wel geconfronteerd met brandende actuele vragen. Waarom zijn de Belgen niet gastvrij ontvangen? Desnoods in de vorm van een verplichte busreis voor goedwillende fans? En wat dat wel niet kost: een massale politiemacht met dienders uit alle uithoeken van het land die donderdag het straatbeeld in de stad domineerde?

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.