Volledig scherm
© Gijs van Ouwerkerk

Hoogleraar UT Detlef Lohse wint prestigieuze Balzan Prize

ENSCHEDE - UT-hoogleraar Detlef Lohse heeft de prestigieuze Balzan Prize 2018 gewonnen. De hoogleraar Physics of Fluid krijgt de prijs voor zijn werk op het gebied van vloeistofsynamica. Lohnse ontvangt de prijs in november in Rome.

De Balzan prijs wordt uitgereikt door de Italiaans-Zwitserse Balzan Foundation. De winst van Lohse werd deze dinsdag bekend gemaakt in Milaan. Aan de prijs is ook een geldbedrag van 750.000 Zwitserse frank (ongeveer 670.000 euro) verbonden. Winnaars moeten de helft van dit bedrag steken in onderzoeksprojecten voor jonge mensen.

“Professor Lohse ontvangt de Balzan Prijs voor zijn uitzonderlijke bijdragen in de meest uiteenlopende gebieden van vloeistofdynamica", aldus de jury van de prijs, die onder andere bestaat uit wetenschappers Etienne Ghys en Carlo Wyss, oud-directeur bij CERN in Genève.

Het is niet de eerste keer dat Detlef Lohse in de prijzen valt. De hoogleraar aan de UR won eerder onder andere de Spinozapremie, het Simon Stevin Meesterschap en de Fluid Dynamics Prize. Ook is hij sinds april 2010 Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De prijs wordt afwisselend in Bern en Rome uitgereikt door de International Balzan Foundation, die sinds 1057 bestaat.

 1. Trucker Jan uit Enschede zit al twee jaar vast in Frankrijk: ‘Ik wil alleen maar naar huis’
  PREMIUM
  Video

  Trucker Jan uit Enschede zit al twee jaar vast in Frankrijk: ‘Ik wil alleen maar naar huis’

  Trucker Jan van Erkelens wordt in Frankrijk verdacht van drugssmokkel. Hij zweert onschuldig te zijn. Criminelen zouden de drugs in zijn lading hebben verstopt. Maar de Enschedeër zit nu al twee jaar te wachten op een mogelijk proces. Hij mag het land niet uit. Berooid en alleen als een kerkrat woont hij op een zolderkamertje van een dominee. Het was pas zijn tweede rit als zzp’er.
 2. Kloppenborg overleden: vuurwerkramp bleef de klusjesman achtervolgen

  Kloppen­borg overleden: vuurwerk­ramp bleef de klusjesman achtervol­gen

  ENSCHEDE - Na een kort ziekbed is eerder deze maand Enschedeër Hennie Kloppenborg op 75-jarige leeftijd overleden. Zijn naam is voor altijd verbonden aan de vuurwerkramp. Kloppenborg was tijdens de ramp de klusjesman van het ontplofte bedrijf S.E. Fireworks. Na de ramp heeft hij getracht zo anoniem mogelijk zijn leven op te pakken. Gedurende lange tijd verbleef hij op een camping bij Buurse. Hij heeft nooit meer willen spreken over die zwarte 13 mei 2000, toen 23 mensen de dood vonden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.