Volledig scherm
Jamil Barwari redden vier kinderen van het gezin Akre uit een brandende woning aan de Ootmarsumbrink in Enschede. Hij kreeg daarvoor de hoogste onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds. © Frans Nikkels

Hoogste onderscheiding voor held die vier kinderen redde uit brandende woning in Enschede

ENSCHEDE - Enschedeër Jamil Barwari is woensdagmiddag in Enschede onderscheiden met de zilveren medaille van het Carnegie Heldenfonds.

De 61-jarige Barwari ontving het eremetaal uit handen van waarnemend burgemeester Fred de Graaf, omdat hij met gevaar voor eigen leven vier jonge kinderen ternauwernood uit een brandende woning aan de Ootmarsumbrink heeft gered.

Woningbrand
Op 7 mei ontstond er een felle brand in de berging van de hobbykamerwoning aan de Ootmarsumbrink. Vier kinderen van het gezin Akre waren op dat moment alleen thuis en hingen uit het raam op de bovenverdieping. Jamil Barwari twijfelde geen moment en ging het huis binnen om de kinderen naar beneden te halen. Burgemeester De Graaf roemde 'echte held' Barwari voor zijn moed en doortastendheid.

'Echte held'
Vlak na de brand ontstond er commotie over wie de kinderen uit de woning had gehaald. Overbuurman Giuseppe Dessi verklaarde vlak na de brand samen met Barwari de kinderen uit de woning te hebben gehaald. Barwari was toen al ter ter controle naar het ziekenhuis. Zowel de politie als Barwari zeiden later geen notie te hebben gehad dat Dessi zou hebben geholpen.

Volledig scherm
© Emiel Muijderman

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.