Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Hoogste tijd voor duidelijkheid rondom dakdrama Grolsch Veste

ENSCHEDE - Slachtoffers en nabestaanden van het dakdrama in De Grolsch Veste vinden dat justitie veel te lang wacht met het nemen van een besluit over de vervolging van de verantwoordelijke bouwers.

„Ze hebben er recht op te weten wie verantwoordelijk is. Zij willen dit afsluiten. Maar zolang justitie wacht is het moeilijk om dit drama een plek te geven. Ik vind dat het echt niet kan”, aldus letselschadespecialist Yme Drost, die twaalf slachtoffers en een nabestaande bijstaat.

Dragende constructie
Op 7 juli 2011 stortte bij de uitbreiding van het FC Twente-stadion een deel van het dak in. Er vielen negen zwaar gewonden en twee doden: Dave Nijkamp uit Nijverdal (31) en Peter Burgers (24) uit Oldenzaal. Bij de bouw is fout op fout gestapeld door de bouwers. Het stadiondak werd al afgebouwd, terwijl de dragende constructie nog lang niet klaar was. De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam na een jaar al met keiharde conclusies over het bouwproces.

Verdachten
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft drie bedrijven en vier personen die daar werken als verdachten aangemerkt. Maar dat betekent niet dat ze ook werkelijk vervolgd worden. Slachtoffers en nabestaanden begrijpen niet waarom justitie na dik vier jaar nog niet weet wat ze met de verantwoordelijke bouwers gaat doen, terwijl er al lang duidelijk is wat er mis is gegaan. Dat vreet aan hen.

Afrondende fase
Volgens justitie zit het onderzoek nu echt in de afrondende fase. „We denken voor het eind van het jaar de knoop door te hakken”, aldus woordvoerder Barbara van Heerde. In maart 2013 zei het OM echter al dat ze dacht ‘nog een half jaar nodig te hebben’ voor z’n onderzoek. Dat werd niet gehaald. Daarna maakte justitie juli vorig jaar opnieuw bekend ‘zo goed als klaar te zijn’ met het gerechtelijk onderzoek.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.