Drollen, toiletpapier en zelfs dode ratten stroomden de woonkamers in
Volledig scherm
Drollen, toiletpapier en zelfs dode ratten stroomden de woonkamers in © Familie Chamoun

Huizen in Enschede onbewoonbaar door overstroming riool

ENSCHEDE - Bewoners van een tiental woningen in Transburg krijgen tijdelijk elders onderdak. De GGD, gemeente Enschede en corporatie Domijn zijn vrijdag tot de conclusie gekomen dat het onverstandig is om de door een overstroming van het riool getroffen huizen te laten bewonen.

Daarmee komt er voor de gezinnen eindelijk een beetje rust na vier dagen van onzekerheid. Een aantal woningen heeft behoorlijke schade opgelopen. Na het weekeinde wordt per woning een plan van aanpak opgesteld.

Drollen en toiletpapier

Maandagnacht overstroomde het noodriool ter hoogte van wegwerkzaamheden aan de Hoge Bothofstraat tijdens een stevige regenbui. De inhoud van het riool stroomde de wijk in. Het vieze water met drollen, toiletpapier en zelfs dode ratten stond bij een paar woningen tot een halve meter in de huiskamer.

De calamiteitendienst Dolmans maakt deze woensdag woningen schoon. Medewerker David is hier aan de slag in een woning aan de Kremersmaten
Volledig scherm
De calamiteitendienst Dolmans maakt deze woensdag woningen schoon. Medewerker David is hier aan de slag in een woning aan de Kremersmaten © Annina Romita

Afgelopen dagen sliep een deel van de bewoners in een hotel. Er was veel onduidelijkheid over de voortgang. Toen wijkbewoonster Regina Moes, die veel bewoners bijstaat, de GGD inschakelde kwamen zaken in een stroomversnelling.

Ongezond

Vrijdagochtend hebben bewoners van elf getroffen woningen bezoek gehad van de GGD voor een inspectie. De conclusie was duidelijk. „De woningen zijn vies”, zegt bestuursadviseur Hans Nuis van de gemeente Enschede. „Het water moet er eerst uit. Het laminaat moet eruit. En met hittekanonnen moet de woning droog worden gemaakt.”

Ten tijde van die operatie is het niet verstandig om de woningen te verblijven. De luchtvochtigheid is groot, wat tot gezondheidsklachten kan leiden. Bovendien is het voor een aantal woningen niet duidelijk hoe groot de schade is. Daarvoor moeten alle woningen grondig bekeken en gereinigd worden.

Er werden zelfs dode ratten gevonden na de overstroming van maandagnacht.
Volledig scherm
Er werden zelfs dode ratten gevonden na de overstroming van maandagnacht. © Familie Shamoun

Tijdelijk onderdak

Er komt een tussentijdse oplossing voor de mensen die geen onderdak bij familie of vrienden hebben. „De komende vier nachten kunnen zij in een hotel slapen en krijgen ze een warme maaltijd aangeboden”, zegt Hans Nuis. Aan het begin van de komende week wordt per woning bekeken wat er moet gebeuren.

Nuis: „Dat is maatwerk. De ene woning heeft minder schade en is misschien binnen een week weer bewoonbaar. De andere woning heeft langer nodig.” Indien nodig krijgen de bewoners vervangende huisvesting aangeboden.

Opluchting

Regina Moes zegt dat bewoners ‘opgelucht’ zijn. „Er was veel onduidelijkheid. Bijna iedereen heeft een andere verzekeraar. De ene verzekeraar was heel begripvol, de andere haalde de schouders op. Mensen werden boos of waren emotioneel.”

Een groot deel van de getroffen bewoners nam daarom vrijdag een contra-expert in de arm. Schadeoplossing Nederland behartigt nu de belangen van de bewoners. „Er is vandaag (vrijdag, red.)  in één dag echt zo veel gebeurt”, zegt Regina Moes. „Door GGD, Domijn en de gemeente. Ze hebben letterlijk en figuurlijk veel shit over zich heen gekregen deze week. Maar iedereen heeft heel hard gewerkt en daarvoor zijn we hen zeer erkentelijk.”

Bekijk hieronder een video over de overstromingen:

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.