Volledig scherm
© screenshot

Hyves is terug met dank aan bedrijf uit Enschede

AudioENSCHEDE - Wat begon als een geintje voor GoalGorilla, neemt inmiddels steeds serieuzere vormen aan. Het Enschedese bedrijf lanceerde deze week een parodie op Hyves. De aanmeldingen stromen binnen. 

Nu Facebook zwaar onder vuur ligt, leek het ze op kantoor bij GoalGorilla een goed idee om Hyves terug in de markt te zetten. Het sociale medium kende op z'n hoogtijdagen bijna 10 miljoen gebruikers in Nederland, maar stortte door de komst van Facebook volledig in. Inmiddels wordt de roep om een terugkeer steeds luider.

 "Ons werk is om online community's te bouwen, dat doen we voor bijvoorbeeld Greenpeace", legt oprichter Taco Potze uit. "Als grapje bouwden we deze week Hyves na. Wij hadden alleen niet verwacht dat het zo storm zou lopen."

Volledig scherm
Taco Potze van GoalGorilla, dat huist in de Enschedese binnenstad. © Frans Nikkels

Glitterplaatjes

Donderdagochtend stond de teller op 800 inschrijvingen, een paar uur later is de 1.200 al gepasseerd. Op de pagina kunnen leden groepen aanmaken en berichten delen. Daarop kunnen anderen weer 'respect' geven. "Er zijn al zo'n 50 groepen, van glitterplaatjes tot kattenfoto's. Wij denken dat mensen op lokaal niveau behoefte hebben in hun eigen taal met elkaar praten. Die behoefte is er altijd wel geweest, maar nooit meer vervuld sinds Hyves stopte in 2013. Het hoeft er dan niet eens zo gelikt uit te zien als Facebook."

De pagina is een parodie op Hyves, de echte rechten liggen nog steeds bij de Telegraaf Media Group. Potze wil deze week contact opnemen met TMG om te kijken of er samenwerking in zit. 

Honderd procent veilig

Volledig scherm

De veiligheid is in ieder geval gewaarborgd op de nieuwe Hyves. "Wij doen niet aan algoritmes, reclames of data-opslag. We hebben niet eens een businessmodel. Wat ik wel kan zeggen is dat onze site honderd procent veilig is." 

De Goal Gorilla-baas krijgt veel verzoeken binnen voor extra functionaliteiten. Zo kunnen leden nog geen vrienden met elkaar worden. Eerst wordt er echter gewerkt aan de dansende banaan. Die was razend populair op Hyves om als reactie bij berichten te plaatsen.

Potze: "Ik had beloofd die banaan na te bouwen bij 1.000 aanmeldingen. Daar ligt vooralsnog onze belangrijkste prioriteit. Daarna zien we wel waar dit eindigt."

Bekijk hier de pagina

Poll

Bedrijf uit Enschede zet Hyves terug in de markt

  • Goede timing. Ik ben helemaal klaar met dat onbetrouwbare Facebook (43%)
  • Hyves is zó geweest, ik vind Facebook ondanks alle commotie toch leuker (17%)
  • Stop met al die sociale media. Ik praat liever in het echt met mensen (41%)
3507 stemmen

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.