Illegale zendamateurs uit Twente en Achterhoek worden harder aangepakt

videoENSCHEDE - Strengere juridische maatregelen, vaker hoge boetes. Het Agentschap Telecom wil illegale zendamateurs harder aanpakken. Niet alleen voor het ‘vervuilen’ van de ether, ook voor verzet bij invallen. „De sfeer is grimmiger geworden.” 

Etherpiraten in Twente en de Achterhoek, van oudsher regio’s met veel geheime zenders, kunnen hun borst natmaken. Het Agentschap Telecom (AT), verantwoordelijk voor het ‘schoonhouden’ van de ether, presenteert woensdagochtend een nieuw sanctiebeleid. Het vaker opleggen van hogere boetes en het in overleg met het Openbaar Ministerie inzetten op zwaardere strafrechtelijke procedures maken daar deel van uit. 

Volgens AT-woordvoerder Dirk Emans is het aantal illegale zenders afgenomen sinds 2010, toen strengere wetgeving werd geïntroduceerd, maar resteert nu wel een ‘harde kern van illegale ethergebruikers’. 

Verstoring etherverkeer

Quote

Als het 112-net­werk of de communica­tie met het vliegver­keer wordt getroffen, kan dat zelfs leiden tot gevaarlij­ke situaties

Dirk Emans, Agentschap Telecom

Het gaat bovendien om etherpiraten die met steeds zwaardere zenders zorgen voor verstoring van het andere etherverkeer. „Als het 112-netwerk of de communicatie met het vliegverkeer wordt getroffen, kan dat zelfs leiden tot gevaarlijke situaties”, aldus de zegsman van het AT. 

Afhankelijk van de vraag of iemand eerder is gepakt met een geheime zender, het vermogen van de zendapparatuur en de mate van verstoring van ander etherverkeer zal het AT de zendpiraten confronteren met hogere boetes. Waar die nu vaak beperkt blijven tot zo’n 15.000 euro, zal de overheidsdienst straks niet schromen om de nu al maximaal mogelijk 45.000 euro als boete op te leggen. Het AT zet ook nadrukkelijker in op strafrechtelijke procedures, met de mogelijkheid voor gevangenis- en taakstraffen. „Het OM gaat natuurlijk over strafvervolging, maar de kans is zeker aanwezig dat iemand dan een strafblad krijgt”, zegt Emans. 

Kat- en muisspel

Het AT wil ook af van het kat- en muisspel met de etherpiraten. Niet in de laatste plaats omdat dit de laatste jaren steeds harder lijkt te worden. Bij het ontmantelen van een zender krijgen medewerkers van het AT tegenwoordig altijd ondersteuning van de politie, om te voorkomen dat zaken uit de hand lopen. 

„De ervaring van onze inspecteurs is dat de sfeer grimmiger is geworden”, aldus Emans. Volgens het nieuwe sanctiebeleid kunnen etherpiraten, die medewerkers van het AT belemmeren in hun werk, voortaan gestraft worden met een boete van maximaal 2500 euro. Bij een ernstige belemmering wordt altijd aangifte gedaan bij de politie.

Volledig scherm
In april werd in Neede een illegale zender uit de lucht gehaald. © News United / 112 Achterhoek-nieuws

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.