In Enschede ontwikkelde robot maakt in een mum van tijd een chemokuur

VideoENSCHEDE - Chemokuren prepareren is nauwkeurig en zwaar handwerk. Ook omdat de apotheker dan met giftige stoffen werkt. Het Enschedese bedrijf SmartCompounders heeft nu een machine ontwikkeld, die de medicatie voor kankerpatiënten volautomatisch produceert.

Het principe is even eenvoudig, als voor de hand liggend. Op tafel staat een stellage waarin een geleider met een robotkop na een druk op de knop van links naar rechts schuift en terug. Aan de zijkant hangen spuiten die met vloeistof worden gevuld. Vervolgens koerst de robot richting de infuuszakken en spuit deze vol met het vloeibare medicijn.

  1. Debby moet 455 euro betalen door fout in parkeergarage MST: ‘Ik moet hun probleem oplossen’

    Debby moet 455 euro betalen door fout in parkeerga­ra­ge MST: ‘Ik moet hun probleem oplossen’

    ENSCHEDE/HENGELO – Na een familiebezoek in het MST in Enschede komt Debby Nijenhuis zaterdagmiddag opeens voor een zeer onaangename verrassing te staan. De 47-jarige Hengelose ziet bij de slagboom dat ze een boete van 455 euro open heeft staan, gelijk aan ruim 32 dagen parkeren in de parkeergarage. Een fout in het systeem, zo blijkt iets later. „Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Dat vind ik niet het ergste. Maar ik word nu opgezadeld met hun probleem.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.