Beeld uit 2018 van een truckrun door Hof van Twente. Gijs uit Markelo is dolblij als hij bij Rik mee mag in de vrachtwagen.
Volledig scherm
Beeld uit 2018 van een truckrun door Hof van Twente. Gijs uit Markelo is dolblij als hij bij Rik mee mag in de vrachtwagen. © Cees Elzenga/hetoog.nl

In juni geen TruckRun door Twente: ‘Gaan niet gokken, hebben zorg over kwetsbare groep’

ENSCHEDE - De TruckRun voor mensen met een beperking in Twente zou pas op zaterdag 13 juni zijn. Na 1 juni dus, waardoor de tocht vooralsnog door mag gaan. Toch schrapt organisator De Twentse Zorgcentra de truckrit. „We hebben de verantwoordelijkheid over 1500 mensen.” 

Quote

Je hoort in de media ook dat het allemaal langer kan gaan duren. We weten het simpelweg niet. Om dan nu al geld te investeren, terwijl het feest straks misschien niet door kan gaan...

Gerard Veldscholte, coördinator recreatie bij De Twentse Zorgcentra

Een domper is het, vooral voor al die mensen met een beperking die volop uitkeken naar een tocht in een echte vrachtwagen. Waarbij ook nog eens lekker veel getoeterd mag worden. Maar het feest gaat niet door. Organisator De Twentse Zorgcentra durft het niet aan.

„Ja, de rit zou na 1 juni zijn (datum tot wanneer verbod op evenementen geldt, red). Maar je hoort in de media ook dat het allemaal langer kan gaan duren . We weten het simpelweg niet. Om dan nu al geld te investeren, terwijl het feest straks misschien niet door kan gaan...” 

Gerard Veldscholte, coördinator recreatie bij De Twentse Zorgcentra, maakt zijn zin niet af. Maar daar past hij voor, wilde hij er maar mee zeggen.

Kosten

Er zijn al kosten gemaakt. „Voor alle deelnemers zijn vaantjes besteld. Die zijn al in de maak. Kosten: 1.200 euro. Maar zouden we ook al de broodjes en de gehaktballen bestellen, dan kost dat ons honderden euro’s extra.” 

Maar dat is nog niet eens de belangrijkste reden om nu al een streep te halen door de TruckRun. „Er doen 450 vrachtwagens mee. Daarin zitten sowieso een chauffeur, iemand met een beperking die mee mag rijden en diens begeleider. Tel alle verkeersbegeleiders en overige vrijwilligers er bij op en je komt zo uit op ongeveer 1500 man waar wij de verantwoordelijkheid over hebben. Waarvan een groot deel een kwetsbare groep vormt. De gok om nu al te zeggen dat we het door laten gaan in deze onzekere tijden, willen wij niet nemen.”

Misschien in het najaar

Dat de TruckRun in juni niet doorgaat, betekent nog niet dat er dit jaar helemaal geen tocht komt. „We kijken nog of we het evenement naar komend najaar kunnen verplaatsen”, besluit Veldscholte.

Meer afgelastingen in juni

Meer organisatoren van activiteiten in juni gelasten hun evenementen af. Eerder ging al een streep door de FBK Games, op maandag 1 juni (Tweede Pinksterdag). 

Ook de School- en Volksfeesten in Goor (24-28 juni) gaan niet door. Dat geldt eveneens voor de Volksfeesten Albergen en de Pinkserfeesten Bornerbroek, die beide zouden duren tot en met 1 juni.

Sfeerbeeld van een truckrun in 2019.
Volledig scherm
Sfeerbeeld van een truckrun in 2019. © Emiel Muijderman

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.