In Twente groeit hoop in de harde strijd tegen de Japanse duizendknoop
ENSCHEDE/ALMELO - Er is hoop in de voortdurende strijd tegen de Japanse duizendknoop. Waterschap Vechtstromen en de Enschedese aannemer NTP scoren goede resultaten met de injectie van ozon. Maar er is nog wel verder onderzoek nodig.
Tegen de woekerplant, die zo sterk is dat die door steen heen kan groeien, lijkt geen kruit gewassen. Gemeenten zijn soms miljoenen euro's kwijt aan de bestrijding ervan. Vechtstromen en NTP startten in 2019 een proef waarbij ozon, een krachtige vorm van zuurstof, in de bodem werd geïnjecteerd en over de planten wordt gesproeid.
Proefveld langs atletiekbaan
De behandelde planten zijn nog niet teruggekomen, hoewel het groeiseizoen alweer een enkele maanden geleden is begonnen, meldt het waterschap. Maar daarbij ging het slechts om een laboratoriumproef. Die krijgt nu een vervolg op de campus van de Universiteit Twente. Pal naast de atletiekbaan is een proefveldje ingericht, waar de methode in de praktijk verder wordt getest.
Geen garantie voor succes
De geslaagde laboratoriumtest is volgens gebiedsbeheerder Frits Huttenhuis geen garantie dat ozon hèt middel tegen de duizendknoop is. „Alles wat er tot nu toe is geprobeerd, bleek voor de duizendknoop niet meer dan plagen. Ook bij het gebruik van Roundup trok de plant zich eerst terug, om een jaartje later weer helemaal op te komen.”
Het gebruik van ozon is voor aannemer NTP een bekende techniek, die al met succes wordt ingezet bij andersoortige verontreinigingen. Volgend voorjaar moet blijken of het ook tegen de duizendknoop werkelijk werkt. Volgens Huttenhuis kan het daarna vrij snel op grote schaal worden ingezet.
Grote schade aan wegen
De Japanse Duizendknoop is een zogenoemde exoot, die door de mensen naar Nederland is gebracht en inmiddels een ware plaag vormt. De zeer agressieve plant, die zich zowel boven- als ondergronds verspreidt, woekert in een hoog tempo en verstikt daarbij andere planten. Bovendien veroorzaakt het grote schade aan wegen, dijken en schuttingen.
De duizendknoop verspreidt zich overigens alleen door menselijk handelen, zoals maaien. „Als je hem met rust laat, verspreidt hij zich verder niet", zegt Huttenhuis. Wie de plant toch uit zijn tuin wil hebben, wordt aangeraden de duizendpoot met wortel en al uit te graven en ’m vervolgens in de grijze container weg te gooien. Niet in de groene, want dan keert de plant via de compost ergens anders terug.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Auto in brand gestoken naast woningen in Enschede
ENSCHEDE - In de nacht van zaterdag op zondag is in Enschede een auto verwoest door brand. De auto stond geparkeerd pal naast enkele woningen. -
PREMIUM
Twentse jongeren hebben het zwaar, maar gros van de kinderen lijkt wel gelukkig
ENSCHEDE - Met Twentse jongeren gaat het mentaal niet goed. Met jongere kinderen lijkt het daarentegen een stuk beter te gaan. 97 procent van de kinderen tussen de 0 en 12 jaar is volgens hun ouders gelukkig. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Toetsen hoeven niet over na fraude bij Hogeschool Saxion in Enschede
ENSCHEDE - Saxion-studenten die een toets hebben gemaakt, waarvan de vragen vooraf bekend waren, hoeven deze niet over te doen. Dat laat de hogeschool weten, na vervolgonderzoek naar een fraudezaak die begin dit jaar aan het licht kwam. ‘De waarde van het diploma is niet in het geding.’ -
Enschede-penning voor jarige Universiteit Twente (60)
ENSCHEDE - Burgemeester Roelof Bleker heeft vrijdagmiddag de Enschede-penning uitgereikt aan het College van Bestuur van de Universiteit Twente (UT).
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUM
Enschedeër D. valt personeel MST aan en moet nu vier weken zitten
ENSCHEDE/ALMELO - Soulemana D. (38) is behoorlijk van de wereld als hij op zaterdag 13 juni 2020 wordt binnengebracht op de eerste hulp van het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Onder invloed van alcohol of drugs valt de Enschedeër even later met veel geweld verplegend personeel aan. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.
In samenwerking met indebuurt Enschede