In Twente verdwijnen straks vijf voetbalstadions vol diesel onder de grond

ENSCHEDE - De olielekkage in het Duitse Amtsvenn is voor AkzoNobel geen aanleiding om de voorbereidingen voor olieopslag in zoutholtes in Twente op een laag pitje te zetten. AkzoNobel gaat ervan uit dat, zoals gepland, in november de eerste van vijf zoutholtes onder industrieterrein De Marssteden wordt gevuld met gasolie (diesel). Het is een gezamenlijk project met oliedistributiebedrijf Argos.

Het is de bedoeling in totaal in de Twentse bodem 750.000 kubieke meter olie op te slaan, ofwel vijf voetbalstadions vol olie. Het gaat met name om een strategische voorraad in geval van een oliecrisis

Onrust in Twente

Het Duitse olielek heeft in Twente tot onrust geleid. Sinds vorige week borrelt er ruwe olie uit de bodem van het Amtsvenn, mogelijk afkomstig uit olieopslag in zoutkoepels, onder verantwoordelijkheid van de Salzgewinnungsgesellschaft Westfalen (WSG). De oorzaak is nog niet vastgesteld.

De PvdA in Hengelo wil dat de voorbereidingen voor de opslag van olie in Twentse zoutholtes worden stopgezet. Ook GroenLinks in Enschede en de SP Overijssel menen dat het onverantwoord is om verder te gaan met de voorbereidingen zo lang niet duidelijk is wat er precies is misgegaan in Duitsland.

Aandeelhoudersvergadering van Akzo

Eerder kwam Hengeloër Han Limburg in het geweer tegen het gebruik van zoutkoepels als opslag voor gasolie. Hij voerde zijn protest door tot aan de Raad van State, maar vond daar deze maand geen gehoor. „Een gevecht tegen windmolens”, zegt Limburg. „Er moet ook rekening worden gehouden met noodopslag voor het geval het een keer misgaat.” Nu de situatie in het Amtsvenn tot problemen lijkt te leiden, is Limburg de laatste die een lange neus maakt. „Daar is dit te ernstig voor.”

Limburg overweegt een aandeelhoudersvergadering van Akzo te bezoeken om te waarschuwen. „Want als het misgaat in Twente, zullen aandeelhouders voor de kosten opdraaien.”

In De Twentsche Courant Tubantia van woensdag: Politiek trekt aan de bel

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.