Volledig scherm
© Annina Romita

Innovatiepad in Enschede zorgt voor eigen elektriciteit

VIDEOENSCHEDE – 24 zonnepanelen worden er deze week gelegd in het innovatiepad dat over een kilometer lengte wordt aangelegd tussen NS-station Kennispark en de Universiteit Twente.

De panelen – voorzien van een profiel om uitglijden te voorkomen – voeden de straatverlichting die langs het pad komt. De bankjes aan de zijkant worden voorzien van Wifi en accu’s om mobiele telefoons en laptops op te laden. De 'Flow of innovation' moet Enschede als 'innovatiehoofdstad van Twente' op de kaart zetten.

TV Enschede nam een kijkje op het innovatiepad. Bekijk de reportage hierboven.

Anderhalf miljoen euro wordt er voor uitgetrokken. De fontein op de rotonde bij het stadion, nu bijna altijd uit omdat hij teveel energie slurpt, krijgt een innovatieve pomp. Daardoor kan de fontein de hele dag aan, ’s avonds worden verlicht. Dankzij een biofluoriserende coating geeft zelfs één van de bomen langs het pad straks licht. In september moet het allemaal klaar zijn.

Het consortium dat het innovatiepad aanlegt, staat open voor meer ideeën voor technische snufjes langs het pad. “Wie een brilant idee heeft, kan zich bij ons melden”, zegt Wouter Stadhouders van StadLandWater in Goor, het civieltechnische bureau dat deel uitmaakt van de combinatie. De andere partners zijn LimeSquare (crossmediale communicatie, Enschede), Easypath (betonelementen, Steenwijk), Odin Landschapsontwerpers (Nijverdal) en Keypoint Consultancy (Utrecht). 

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.