Volledig scherm
© Wouter Borre

Inval Vak-P gestaakt na aanval supporters

ENSCHEDE - Justitie staakte al na vier minuten speuren de inval bij Vak-P. „Onze mensen waren niet veilig, ze stonden doodsangsten uit.” Daarom is niet het gehele honk doorzocht.

Rechercheurs van de politie hebben twee weken geleden vier minuten kunnen zoeken in het supportershome van Vak-P. Dat zegt John Lucas, hoofdofficier van justitie. „Toen werd de dreiging van buitenaf zo groot, dat de verantwoordelijke officier van justitie besloot een einde te maken aan de actie.”

Angstige momenten

Toen supporters in het stadion lucht kregen van de inval in ‘hun’ home, begonnen ze te beuken op de dichte roldeuren. Het lukte vervolgens om de deuren op te tillen. Daarna schoten leden van een speciale politie-eenheid met rubberkogels op benen in de menigte, zodat de supporters niet binnen konden komen. Toen bleek dat de supporters zich niet terugtrokken, is de actie beëindigd. De vrouwelijk officier die daartoe besloot was eerder actief in oorlogsgebied. Desondanks maakte ze angstige momenten door.

Ontoelaatbaar

In de vier minuten dat de politie binnen was, is niet het gehele home doorzocht. Janny Knol, chef van de politie Oost-Nederland, district Twente. „Toch hebben we kunnen vaststellen dat er een handelshoeveelheid drugs aanwezig was. Precies zoals we verwachtten.” Over de bejegening door de supporters: „De manier waarop supporters onze mensen als gezamenlijke vijand beschouwen en ze als idioten naar het leven staan, is absoluut ontoelaatbaar.”

Overtrokken

Het steekt het Openbaar Ministerie dat supporters na de inval spraken over een ‘uit de hand gelopen actie, die bovendien compleet overtrokken is’. Lucas: „De situatie liep uit de hand omdat supporters de politie belaagden. Dat is wat er is gebeurd en niets anders. Zij gebruikten geweld. Het is bovendien niet uit de hand gelopen omdat de stadionspeaker een boodschap in het stadion omriep. Daarvoor was het ‘rauzen’ tegen de roldeuren al begonnen.”

34 pakketjes

Tijdens de korte doorzoeking in het supportershome vond de politie 11,94 gram cocaïne in 34 pakketjes, losse pakketjes met cokesporen en diverse andere spullen. Dat blijkt uit de bestuurlijke rapportage die door de politie aan de gemeente Enschede is verstrekt, en die in bezit is van De Twentsche Courant Tubantia.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.