Volledig scherm
IronChat werd vooral gebruikt door criminelen, en draaide op speciaal geprepareerde telefoons © Rob Engelaar

IronChat-onderzoek: politie vindt drugsbende, arrestaties in Twente

ENSCHEDE - Het meekijken met het chatprogramma IronChat, dat voornamelijk gebruikt werd door criminelen, heeft de politie op het spoor gebracht van een bende die harddrugs produceerde en verhandelde. Daarbij zijn dinsdag panden in Enschede, Hengelo, Emmen en Roermond doorzocht en meerdere arrestaties verricht.

Het onderzoek van de politie was er op gericht om de productie en handel in drugs op te rollen, inzichtelijk te maken welke geldstromen er lopen en om crimineel vermogen in beslag te nemen. Daarom is er lange tijd onderzoek gedaan om in beeld te krijgen hoe er gewerkt werd door een groep verdachten. Zij zouden de drugs verhandelen via het darkweb, een afgeschermd deel van het internet waarop gebruikers anoniem zijn.

Arrestaties

Bij verschillende doorzoekingen werden onder meer een 29-jarige man uit Hengelo en een 27-jarige Enschedeër aangehouden. Dat gebeurde met behulp van arrestatieteams. Er waren ook arrestaties in Roermond en Emmen. Over de identiteit van de verdachten doet de politie geen mededelingen.

Bij een van de invallen stuitte de politie bovendien op meer dan vijftig kilo harddrugs. Vermoedelijk gaat het om speed en xtc. Ook werd er een machine gevonden die gebruikt kan worden bij de productie van XTC-pillen. Bij de strak gecoördineerde acties vond de politie ook 25.000 euro in contanten, en werden er dure sieraden en vijf auto’s in beslag genomen.

IronChat

Dinsdag maakte de politie bekend lange tijd toegang te hebben gehad tot alle berichten die via de applicatie IronChat werden verstuurd. IronChat wwas alleen te gebruiken op speciaal geprepareerde telefoons en zou de gebruiker volledige anonimiteit garanderen. Daarom werd het volgens justitie vooral door criminelen gebruikt.

Gisteren onthulde deze krant dat een bedrijf in Enschede lange tijd telefoons met IronChat heeft geleverd aan belangrijke figuren uit de Twentse onderwereld. De eigenaar van dat bedrijf, een 30-jarige Enschedeër, zit in een Duitse cel.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.