Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Jan Roos (VNL) in Twente: meer geld voor defensie, minder voor onderwijs

ENSCHEDE – Een sterk leger, geen padvindersclub. Als het aan Jan Roos ligt gaat er de komende jaren veel geld naar defensie. De lijsttrekker van VNL legde op de Universiteit Twente maandagochtend uit waarom het Nederlandse leger opnieuw moet worden opgebouwd.

In de serie Van Torentje naar Torentje van de UT en De Twentsche Courant Tubantia trapte Jan Roos de tweede week af, in gesprek met Martin Ruesink (Tubantia) en Peter Timmerman (UT). Een echte connectie met deze regio heeft Roos zelf niet, maar de nummer 9 op de kieslijst van zijn partij Peter Vermaas, komt uit Enschede. "Mijn partij heet VoorNederland, dus we zetten ons in voor alle provincies. Veel partijen richten zich alleen op de Randstad. Twente is een prachtige regio en Overijssel een prachtige provincie, maar daar hebben we er veel van."

Minder ‘Europa’
Roos is voor minder invloed van de Europese Unie op Nederlandse zaken. De rol die Europa heeft gespeeld in de deal met Turkije over de vluchtelingenstroom veroordeeld hij scherp. “Je maakt jezelf zo chantabel, dat lijkt me ontzettend onverstandig.”

Defensie
Het publiek koos voor Defensie als thema om aan Roos voor te leggen. VNL heeft ooit laten weten een vliegdekschip te willen aanschaffen voor het Nederlandse leger. Een ambitie, zo legt Roos uit: “Dat kunnen we nu helemaal niet betalen, het leger heeft nu hele andere problemen. Daar is de laatste jaren ontzettend op bezuinigd. Dat soldaten ‘pang pang’ moeten roepen omdat er geen kogels zijn vindt Alexander Pechtold wel grappig, ik vind het heel verdrietig.”

De bezuinigen op het leger zijn volgens Roos de schuld van de regerende partijen, die zich deze campagne juist uitspreken over het geldprobleem: “Dat hebben ze zelf gedaan. Het Nederlandse leger heeft nu meer weg van een padvindersclub. Er zijn niet eens genoeg helmen. Soldaten moeten nota bene hun helmen met elkaar delen! Zie je het voor je?”.

Een sterk eigen Nederlands leger lijkt Jan Roos beter dan aanhaken bij Europese missies, waar Nederland weinig tot niks te zeggen heeft. “Een missie als het beveiligen van schepen tegen piraten is wel goed. Dat gaat om onze eigen schepen. Maar zo’n Europese missie in Mali waar wij dan met twee vliegtuigen aan mee doen, dat is niet goed.”

Erdogan en Turkije veroordeeld de lijsttrekker sterk. Rusland is hij een stuk milder over: “Ik zie Poetin niet zo snel met tanks aan de grens staan. Wij zoeken veel meer het oosten op, dan Rusland het westen.”

Op onderwijs wil de partij fors bezuinigen. Maar liefst 2,1 miljard. De vele studenten in de zaal hoeven volgens Roos niet te vrezen, want het geld haalt de partij vandaan door de koepelraden af te schaffen. Wel wordt het reizen met het ov een stuk beperkter in het plan van VNL: “We willen een traject in plaats van een studentenpas. Woon je in Enschede en studeer je in Groningen, dan mag je alleen reizen op dat traject. Stappen met je ov-kaart is er dan niet meer bij.”

Regionale omroepen mogen blijven
Ook is de partij voor een grondige bezuiniging op het openbaar bestuur. Zo kunnen de Provinciale Staten wat Jan Roos betreft verdwijnen. De publieke omroep heeft genoeg aan één televisiezender en één radiozender, maar de publieke omroepen mogen blijven bestaan: “Wat me vooral stoort zijn de spelletjesprogramma’s en dj’s die in een Glazen Huis zitten met een torenhoog salaris. Alleen Nederland 1 is genoeg.”

Voorspelling
In de prognose schat Roos zijn partij VNL op 4 zetels. Evenveel als de partij Denk, die tot nu toe geen lijsttrekker zo hoog inschatte: “Pas er op, want het is een gevaarlijke club. Denk is geen wolf in schaapskleren, maar een wolf in wolfskleren. Ik moet binnenkort nog met meneer Kuzu in debat, daar kijk ik erg naar uit.”

Een coalitie met VNL? Roos wil bij voorkeur samenwerken met de rechtse partijen, maar sluit niemand uit want ‘dat is kinderachtig’.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.