Ernst Jansen Steur
Volledig scherm
Ernst Jansen Steur © Lars Smook

Jansen Steur krijgt steun van klokkenluidster Metta de Noo: 'Ik zie hem als een slachtoffer'

ENSCHEDE - Ernst Jansen Steur, de tot drie jaar cel veroordeelde ex-neuroloog, krijgt onverwachte steun. De klokkenluidster Metta de Noo uit Diepenheim, die eerder Lucia de B. uit de gevangenis kreeg, staat voor de arts op.

De Noo is ervan overtuigd geraakt dat Jansen Steur hersenletsel heeft als gevolg van zijn auto-ongeluk in 1990: een ‘frontaal syndroom’. Zijn foute diagnoses zijn geen moedwil, zegt ze. „Ik zie hem als een slachtoffer, tegenover de vele slachtoffers van zijn diagnoses. Door het letsel overziet hij zijn handelen niet bewust. Ik vind hem niet-toerekeningsvatbaar.”

Mishandeling patiënten
Jansen Steur verklaarde in het MST in de periode 1998 tot 2004 talrijke patiënten onterecht ongeneeslijk ziek. Zij zouden lijden aan alzheimer, parkinson of MS. In die periode was hij ook verslaafd aan medicijnen. De rechtbank in Almelo achtte hem schuldig aan mishandeling van zijn patiënten. Ook werd hij schuldig bevonden aan de zelfdoding van een patiënte.

Hersenletsel
In het hoger beroep in Arnhem zal de vraag of Jansen Steur aan hersenletsel lijdt een belangrijke vraag worden. Het Hof heeft al in januari op verzoek van advocaat Peter Plasman ingestemd met een onderzoek. Neuroloog Ingrid Daey Ouwens moet - al dan niet via een CT-scan - beoordelen of hersenletsel een rol kan hebben gespeeld bij zijn handelen. Uiterlijk vrijdag wil het Hof de uitkomst hebben.

Kritiek op onderzoek
Verpleeghuisarts De Noo, die vele jaren met mensen met hersenletsel werkte, heeft zware kritiek op dat onderzoek. „Op een CT-scan zie je helemaal niets als het om een frontaal syndroom gaat. Het is tenenkrommend. Je moet uitgebreid neuro-psychologisch onderzoek doen.” Dat was al uitgevoerd voor de strafzaak in Almelo. „Maar het is ondergesneeuwd. Het OM hoorde liever dat hij lijdt aan ADHD en narcisme. Maar dat zijn juist dingen die mensen met licht hersenletsel ook hebben.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.