Volledig scherm
© Lars Smook

Jansen Steur ziet zijn eigen belang niet meer in

ARNHEM – De verdachte ex-neuroloog Jansen Steur is niet bij de behandeling van het hoger beroep van zijn strafzaak, omdat hij door een hersenletsel niet meer zijn eigen belang voor ogen heeft. Dat zei zijn advocaat Peter Plasman maandagmorgen, bij het begin van de zaak bij het Gerechtshof in Arnhem.

“De beslissing is niet gemakkelijk genomen. Maar ik acht het niet van belang dat hij er is. Cliënt, maar ook buitenstaanders, zijn ervan overtuigd dat hij handelt onder invloed van hersenbeschadiging, die overigens nog niet in rechte vast staat. Dat kan betekenen dat Jansen Steur zich raar gedraagt, zonder dat het goed geduid kan worden. Dat maakt het lastig.”

Neurologisch onderzoek

Later in het proces komt nieuw neurologisch onderzoek aan de orde, wat had moeten aantonen dat er inderdaad sprake is van hersenletsel. Plasman had daar om gevraagd. Maar Plasman gaf vanmorgen aan dat het onderzoek daar mogelijk geen zekerheid over kan geven.

Jansen Steur is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot drie jaar cel voor mishandeling van patiënten. Hij behandelde hen in het MST in Enschede voor alzheimer, MS of parkinson, terwijl ze dat niet hadden. Ook werd hij verantwoordelijke gehouden voor de zelfdoding van een patiënte. Toen was de ex-neuroloog, die ook een beroepsverbod van het Tuchtcollege heeft gekregen, wel bij alle zittingen.

Dwingen

Advocaat-generaal Marina van Weel zei in een reactie dat zij het Hof wel graag had willen vragen om Jansen Steur te dwingen bij de zaak aanwezig te zijn. Ze zag er echter vanaf, omdat ze niet kon inschatten of ze hem nog op tijd bij de zitting kon krijgen. “Dat hij er niet is, werd mij pas vanochtend duidelijk. Het is mij niet bekend waar hij zich bevindt. Ik kan niet aangeven dat ik hem tijdig bij het Hof kan voorbrengen. Daarom verzoek ik het Hof om de zaak maar zonder hem af te doen.”

Volgens Plasman zou de aanwezigheid van Jansen Steur ook niet in het belang zijn van de slachtoffers. “Omdat we hier te maken hebben met een puur ontkennende verdachte. Hij heeft erkend fouten te hebben gemaakt en daar spijt voor uitgesproken. Maar hij ontkent de moedwil van die fouten en ontkent dat er sprake is van schulddelicten.”

Wel aanwezig bij uitspraak

Hij geeft aan dat Jansen Steur wel bij de uitspraak van het Hof aanwezig zal zijn.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.