Volledig scherm
Een doosje jodiumpillen. © Robin Hilberink

Jodiumpillen voor kinderen deze week verspreid in Twente

ENSCHEDE – Deze week worden er in Twente jodiumpillen rondgestuurd, voor het geval er ooit een radioactieve wolk over Twente waait. In dat geval  heeft de Veiligheidsregio Twente maar één advies: blijf binnen en sluit de ramen.

De Veiligheidsregio doet er alles aan om vooral geen paniek te veroorzaken. Want dat uitdelen van de jodiumtabletten, dat is gewoon ‘iets van Europa'. 

Emsland-centrale

Aan het risico op een kernramp bij de Emsland-centrale in Lingen, is niets veranderd. Die is onverminderd laag. Nederland wil echter in de pas lopen met Europa en dus is de zone waarin de pillen beschikbaar zijn, uitgebreid van twintig naar honderd kilometer. Alleen de inwoners tot achttien jaar krijgen de pillen. Voor ouderen heeft slikken niet zoveel zin, omdat ze minder snel jodium opnemen.

Al twee jaar in de kast

In twee Twentse gemeenten liggen de pillen vreemd genoeg al twee jaar in de kast. In Losser en Dinkelland. Eigenlijk houdt de 20 kilometer-cirkel precies aan de grens op, maar omdat de centrale in Lingen iets meer capaciteit heeft dan gemiddeld, is bij de afstand vijf kilometer opgeteld. Daarom zijn er in vier postcodegebieden in 2015 totaal zesduizend doosjes verspreid.

poll

Jodiumpillen verspreid in Twente

  • Wat een onzin, de kans op een kernramp is miniem (11%)
  • Fijn om in huis te hebben, het geeft mij een veilig gevoel (22%)
  • In het geval van een kernramp helpt toch niks (67%)
986 stemmen

Kans op radioactieve wolk klein

De kans dat er ooit een radioactieve wolk over Twente waait, is klein. De centrale in Lingen is heel veilig en bovendien waait de wind zelden uit het Oosten. Desondanks. Wat te doen als het toch een keer misgaat? Jan de Vries van de Veiligheidsregio: ,,Het beste advies dat ik kan geven is: doe je ramen en deuren dicht en blijf binnen. Zet eventuele ventilatie uit en de radio aan. Gewoon thuis blijven. Daar ben je nog het beste af."

En die pillen? ,,Als het zover is, dan maken we dat wel bekend. Het heeft geen zin ze uit voorzorg te nemen. Dan helpen ze niet.''

Audio

1Twente sprak over de plannen met Myrthe Sieval, Coördinator risicocommunicatie bij Veiligheidsregio Twente. Beluister dat fragment hieronder terug.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.