Markstraat 6, waar eethuis Layla is gevestigd is compleet rood geschilderd.
Volledig scherm
Markstraat 6, waar eethuis Layla is gevestigd is compleet rood geschilderd. © Frans Nikkels

Jugendstil-stichting: 'Enschede, pas op uw interessante erfgoed'

ENSCHEDE - De stad heeft een interessant erfgoedobject verloren door de schilderbeurt die Marktstraat 6 heeft ondergaan. Het jugendstilpand uit 1905 is rood geverfd en verloor daarmee zijn waarde, zo oordeelt de stichting Behoud Nederlandse Jugendstilarchitectuur uit Huizen. Pieter van Vollenhoven zit in het comité van aanbeveling van de stichting.

In een brief aan de redactie schrijft voorzitter Arno Weltens: "We betreuren de beslissing van de eigenaar om zijn bezit een eigentijds uiterlijk te geven. Helaas zijn door deze ingreep alle kenmerken aan het oog onttrokken. Hierdoor is er niet alleen sprake van waardevermindering, maar verliest de stad Enschede bovendien een interessant erfgoedobject."

Zorgvuldig

De stichting erkent dat Marktstraat 6 door eerdere aanpassingen al enigszins is aangetast. Het pand is niettemin nog interessant genoeg om in het bestand van de stichting te zijn opgenomen. Ze kan weinig aan de kleurstelling van Marktstraat 6 veranderen. "Onze reactie", schrijft Weltens, "is slechts bedoeld om de stad en de gemeenteraad te attenderen op de zorgvuldige omgang met panden die niet op de lijst gemeentelijke en rijksmonumenten voorkomen."

Politiek

Die aandacht had het pand al van het CDA. De partij stelde vragen aan het stadsbestuur over de gang van zaken aan de Marktstraat. De antwoorden laten nog op zich wachten, laat fractievoorzitter Ayfer Koç weten. Het CDA wil sowieso dat er iets wordt geregeld voor waardevolle historische panden in de stad die niet als monument te boek staan.

Subsidie

Een navrant detail is dat de eigenaar van Markstraat 6 overleg heeft gehad met de gemeente om subsidie te vragen voor het opknappen van het pand. Hij zou een beroep willen doen op het 'actieprogramma Binnenstad'. Of hij geld heeft gekregen is nog niet bekend.

Het pand Marktstraat 6 voor de schilderbeurt
Volledig scherm
Het pand Marktstraat 6 voor de schilderbeurt © Marcel Meijer Hof

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.