Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Justitie onderzoekt wantoestanden in zorgboerderij Enschede

ENSCHEDE - Het Openbaar Ministerie en de Inspectie Jeugdzorg onderzoeken 'wantoestanden' binnen zorgboerderij 't Polböske in Enschede. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat het onderzoek onder meer draait om mishandeling van cliënten door Jef E. (63), de eigenaar van de instelling.

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar 'wantoestanden binnen de instelling'. Daarom is de boerderij nabij Het Rutbeek maandagochtend helemaal doorzocht. 

Enige verdachte

Welke verdenkingen er precies zijn kan woordvoerster Barbara van Heerde van het OM nog niet zeggen. "Daarvoor is het onderzoek nog te nieuw. Wel kan ik zeggen dat de eigenaar van de instelling de enige verdachte is." De instelling is nog wel geopend, de gemeente Enschede heeft er extra personeel aan het werk gezet.

Vastgebonden met tie-wraps

Bij 't Polböske wonen jongeren met gedragsproblemen. Volgens bronnen zou eigenaar E., die zelf ook in de boerderij woont, onder meer een cliënt hebben vastgebonden met tie-wraps om hem rustig te krijgen.

'Enige instelling die we vertrouwen'

Enkele ouders van de cliënten spreken schande van de inval en de verdenkingen. "Jef is een geweldige man en heeft altijd het beste met de kinderen voor", zegt Jeroen van der Tuuk. "Mijn zoon woont er nu een half jaar en heeft het er geweldig. Ik wil dat hij bij Jef kan blijven of anders neem ik hem wel weer in huis. Want 't Polböske is de enige instelling die we nog vertrouwen."

Loop van de week meer duidelijk

Inspectie Jeugdzorg kon dinsdag nog niets zeggen over de verdenkingen. Woordvoerder Kees Paling: "We zijn normaal gesproken zo transparant mogelijk, maar door allerlei juridische zaken ligt het in dit geval moeilijker. Hangende de bezwaarprocedure kunnen wij daarom niets zeggen. Dat vinden wij jammer, maar in de loop van deze week zal er meer duidelijk worden."

Jef E. was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.