Kapel voor Enschedese vereniging 't Helmgras

ENSCHEDE - Maria met Jezus. In hout. Sinds kort staat het beeld in een nieuwe kapel bij de zorgboerderij 't Helmgras. Om een kaars op te steken of om even rust te vinden.

Jan ter Brake meldt het met een glimlach. Hij is één van de drie begeleiders van de Vereniging 't Helmgras, de zorgboerderij aan de Rondemaatweg. Zijn collega en bedrijfsleider van 't Helmgras Vincent Hofstede loopt eerder dit jaar in het oosten van Duitsland tegen een mooi houten beeld aan van een Madonna met kind. Hij wil het beeld kopen, maar de maker zegt dat het nog niet af is. ,,Dan stuur het maar op", oppert Hofstede. De houtkunstenaar moet er nog een dag of vier aan werken. Hofstede koopt het beeld en neemt het mee naar 't Helmgras. Kort daarop meldt hij op een bestuursvergadering: 'We moeten een asielzoeker met kind huisvesten'. ,,Dat gaat zomaar niet", roepen de vrijwilligers. ,,Oh nee? Kijk maar achterom", zegt Hofstede en wijst op het beeld dat hij in Duitsland heeft gekocht. Met voorbedachten rade, want binnen de vereniging is al vaker geopperd op het complex van 't Helmgras een Mariakapel te bouwen. Dan is er ook een plek om overleden leden van 't Helmgras te herdenken.

Dagbestedingsproject

Op de zorgboerderij hebben ze het er al vaker over gehad en nu moet de bouw van een Mariakapel er eindelijk maar eens van komen. Door de aanschaf van het beeld komen de plannen in een stroomversnelling. Via sponsors wordt eerst geld opgehaald. Daarna begint op een perceel naast de boerderij de bouw van de kapel. De bouwklus, onder aanvoering van de 'huisaannemer' van 't Helmgras, groeit op deze manier uit tot een dagbestedingsproject. Een project van, voor en door de 30 vrijwilligers die lid zijn van de verenging en vanwege hun psychische beperking begeleiding nodig hebben. 

Quote

We moeten een asielzoe­ker met kind huisvesten

Jan ter Brake

De kapel verrijst op een omheind stukje grond dat alleen bereikbaar is vanaf de Rondemaatweg. Het bedehuisje wordt opgetrokken naar het voorbeeld van het kapelletje op de Bornse Es in Zenderen. ,,We hebben contact opgenomen met de bouwers daar en de bouwtekening van die kapel opgevraagd", zegt Jan te Brake. 

Verlicht

Binnen staat de houten Madonna met kind op een altaartje van platen Bentheimer zandsteen. Bij de ingang van het kapelletje rusten aan weerszijden eikenhouten platen op zandstenen. Hier kunnen bezoekers even rustig zitten. In het plaveisel van de kapel is met een afwijkende kleur stenen een kruis gelegd. Voor het altaar staat een mand met waxinelichtjes. Aan de muur een houten in memoriam met de namen van drie overleden personen die bij 't Helmgras woonden en werkten.

De waxinelichtjes zijn gegoten in de kaarsenmakerij op het complex, het groen is aangelegd in samenwerking met de mensen van de kwekerij, het glas in lood is gemaakt door Richard te Kulve en het herdenkingsbordje is vervaardigd door Annelies van de dagbesteding, die niet met haar achternaam in de krant wil.

Begeleiders, vrijwilligers, deelnemers en bewoners zijn het er over eens: de kapel heeft een mooie uitstraling en past prima in de omgeving. Af en toe stappen mensen even van de fiets om een kaarsje op te steken. 

Volledig scherm
Nieuw kapelletje bij Vereniging 't Helmgras, mede gemaakt door de cliënten van de naastgelegen 'zorgkwekerij'. © Lars Smook

Het bedehuisje is dagelijks toegankelijk van 08.30 uur tot 18.00 uur, in de zomermaanden tot 21.30 uur. Donderdag is er een open middag tussen 13.00 en 17.00 uur.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

  1. Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’
    PREMIUM

    Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’

    HENGELO - Toen hij eerste kerstdag uit bed werd gebeld over de moord op Chantal de Vries in Hengelo, besefte recherchechef Arjan Derksen niet meteen dat hij voor het eerst verantwoordelijk was voor een moordonderzoek. „Daar sta je niet bij stil. Als het gebeurt, wil je gewoon zo goed mogelijk je werk doen.” Inmiddels heeft hij een goed beeld van Twentse onderzoeken naar zware misdaad.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.