Volledig scherm
Jan Bult (rechts) en Matthie Kroezen bij de kapel aan de Vergertweg die te zien als wandelaars de aaneengeschakelde wandeling volgen © Reinier van Willigen

Kerkepaden keren terug in de buurt van Lonneker

LONNEKER - Bijna 150 jaar oude kerkepaden van Lonneker worden in ere hersteld.Nog dit voorjaar wordt begonnen met het verbinden van paden die van vroegere boerderijen uitkwamen bij de kerk in het centrum van het dorp. Daarbij wordt ook een kapelaangelegd op een plek die vroeger van grote waarde was.

De routes staan nog niet helemaal op papier, er moet ook nog met enkele landeigenaren worden gesproken, maar het plan staat al wel stevig in de steigers. „Tien tot vijftien jaar geleden bestond dit plan ook al”, weet Kroezen. „Maar toen ging de aanleg niet door omdat de gemeente geen geld had. Nu krijgen we subsidie van Landschap Overijssel. Op drie plaatsen plaatsen zij in het kader van buurtlandschappen kerkepaden terug. Bij ons, in Wijhe/Olst en bij Haarle net boven Nijverdal.”

Meerwaarde

Landschap Overijssel laat zich - in het geval van Lonneker - bijstaan door drie leden van de Dorpsraad: Jan Bult, Karel Roeloffzen en Matthie Kroezen. „Waarbij Jan Bult veruit het meest van het gebied afweet”, erkent Kroezen. „Hij is onze amateur-historicus. Hij heeft ook al een boekje uitgegeven over de Lonneker Marken. Daar zijn die oude paden ook op terug te vinden.”
Voor Bult is het terugplaatsen van de paden ook een soort persoonlijke overwinning. Bij de aanleg van het noordelijke deel van het rondje Enschede maakte hij zich meer dan eens sterk voor het weer in gebruik nemen van oude paden. Dat zou, zo stelde Bult, de gemeente veel geld hebben bespaard en van meerwaarde zijn geweest voor het toeristische rondje. Nu ligt er een fietspad van de Hegeboerweg naar de Brandemaatweg die uitkomt op de Braakweg. Kroezen: „Voor Bult nog steeds een gruwel. En dan vooral omdat het zo makkelijk zo veel mooier kon. Hij heeft met al zijn vasthoudendheid de gemeente op andere gedachten proberen te brengen. Maar dat lukte niet.”

Zuidkamp

Nu krijgt Bult alsnog zijn zin. En dat heeft vooral betrekking op de Oostermatenstraat, die al zo’n 25 jaar gesloten is. De weg begon in de flauwe bocht ter hoogte van Hof Espelo en kwam uit bij de hoofdingang van Zuidkamp. „Een rode bolle klinkerweg”, weet Kroezen. „De weg is er nog. Hij moet alleen worden schoon gemaakt en de laatste dertig meter naar de Weerseloseweg moet weer worden hersteld. Met dank aan stadsdeel Noord is daar nu een overeenkomst over gesloten.”

Beukerspad

Bult heeft op een verkenningstocht ook paden laten zien, waar je eerst een laag zand af moest schrapen voordat je de stenen ondergrond bereikte. Die liggen op het Zuidkamp. Er komt waarschijnlijk ook nog een alternatieve route langs de Vargershuizen- en Vergertweg, waar al jaren een kapel staat, zodat de westelijke route als aaneengesloten tracé kan worden gelopen. Voor de aansluiting op Lonneker zijn nog meerdere mogelijkheden.
De oostelijke route loopt voor een groot deel over het Beukerspad. Het tweede deel van het pad wordt - vanwege de slechte staat - niet gebruikt. Kroezen: „We zijn bezig met een alternatief. Daarvoor hebben we grond nodig van een landeigenaar.” Het nieuwe pad komt uit in de buurt van de kapel aan de Vegerwg. Vandaar moet een doorsteek worden gemaakt naar de Lossersestraat.
Probleem is nog wel dat boeren in dit gebied niets op hebben met mountainbikers en vooral loslopende honden willen weren. „In de ontlasting van honden zit soms een parasiet waar drachtige koeien ziek van kunnen worden, waardoor ze hun kalf verliezen. Honden moeten hier altijd aangelijnd zijn.”

Heidegrond

Het gebied ten oosten van Lonneker is - historisch gezien - minder bedeeld met kerkepaden en religieuze kenmerken. Kroezen: „Je zou denken dat de Kloosterhuizenweg verwijst naar een voormalig klooster, maar dat hebben we nergens terug kunnen vinden. Dit gebied was vooral heidegrond. Daar doorheen liep een belangrijke handelsroute daar waar nu de Landweerweg en Oude Deventerweg liep.”
De oostelijke en westelijke route krijgen een lengte tussen de drie en vier kilometer. De verharde wandelpaden sluiten straks aan een vele grotere provinciale bezinningsroute met de naam Geloof in je Landschap. Die wordt uitgezet door de provincie en gaat van Lonneker,Oldenzaal, Volthe, Ootmarsum, Tubbergen, Weerselo, Saasveld naar Borne. Die route is nog in ontwikkeling

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.