Kijk, daar vliegt een kratje Grolsch!

ENSCHEDE - Een kratje Grolsch dat door een drone wordt thuisbezorgd. Het lijkt toekomstmuziek, maar Grolsch is er serieus mee bezig. De eerste biertjes zijn al door de lucht gevlogen.

Juan Pérez Nijhuis van Grolsch geeft onmiddellijk toe dat het nog wel een paar jaar kan duren voor het voor klanten echt zover is. “Maar we zijn al wel aan het testen, zodat we er klaar voor zijn als de wetgeving het toestaat.” Grolsch is niet de enige die vooraan wil staan bij deze nieuwe ontwikkeling. Domino’s Pizza maakte afgelopen week op horecabeurs Horecava bekend dat ze ook willen gaan testen op vliegveld Twente, met pizzabezorging door drones.

Te veel scooters

Beide bedrijven willen inspelen op een trend die steeds sterker wordt: consumenten laten steeds meer thuisbezorgen. Niet alleen maaltijden, maar ook allerlei andere aankopen. Dat leidt tot een steeds grotere stroom aan busjes en scooters, die vervolgens allemaal leeg weer terug gaan naar de basis. CEO Andre ten Wolde van Domino’s Pizza Nederland: “Als je die trend doorzet wordt dat over tien jaar onhoudbaar op de weg. Dan zijn drones, en onbemande voertuigen of robots, een logisch alternatief. En die moet je efficiënter inzetten dan nu met busjes gebeurt, je moet ze vooral niet leeg laten teruggaan. Je kunt aan een drone die een pizza bezorgt bijvoorbeeld ook een retourpakketje voor een kledingbedrijf mee terug geven.. Wij zoeken die vormen van samenwerking.”

Campus UT

Tot nu toe is vliegveld Twente, met dronecentrum Space53, de ideale testlocatie. Testen in bewoond gebied mag vanwege veiligheid en privacy nog niet: dat kan volgens Pérez Nijhuis pas over twee of drie jaar, als de wetgeving dergelijke pilots toestaat. Zowel Domino’s als Grolsch kijken dan direct naar de campus van de Universiteit Twente: een mooi compact gebied met bewoners die waarschijnlijk heel enthousiast worden van rondvliegende drones met bier en pizza. Maar daarna kan het nog wel een paar jaar duren voor de daadwerkelijke commerciële bezorging aan gewone consumenten kan starten.

Volledig scherm
Grolsch experimenteert in stilte met de bezorging van bier met een drone. Commerciele toepassing kan nog een paar jaar duren, maar het eerste kratje heeft al gevlogen, in Bentelo. © Wouter Borre
 1. Trucker Jan uit Enschede zit al twee jaar vast in Frankrijk: ‘Ik wil alleen maar naar huis’
  PREMIUM
  Video

  Trucker Jan uit Enschede zit al twee jaar vast in Frankrijk: ‘Ik wil alleen maar naar huis’

  Trucker Jan van Erkelens wordt in Frankrijk verdacht van drugssmokkel. Hij zweert onschuldig te zijn. Criminelen zouden de drugs in zijn lading hebben verstopt. Maar de Enschedeër zit nu al twee jaar te wachten op een mogelijk proces. Hij mag het land niet uit. Berooid en alleen als een kerkrat woont hij op een zolderkamertje van een dominee. Het was pas zijn tweede rit als zzp’er.
 2. Kloppenborg overleden: vuurwerkramp bleef de klusjesman achtervolgen

  Kloppen­borg overleden: vuurwerk­ramp bleef de klusjesman achtervol­gen

  ENSCHEDE - Na een kort ziekbed is eerder deze maand Enschedeër Hennie Kloppenborg op 75-jarige leeftijd overleden. Zijn naam is voor altijd verbonden aan de vuurwerkramp. Kloppenborg was tijdens de ramp de klusjesman van het ontplofte bedrijf S.E. Fireworks. Na de ramp heeft hij getracht zo anoniem mogelijk zijn leven op te pakken. Gedurende lange tijd verbleef hij op een camping bij Buurse. Hij heeft nooit meer willen spreken over die zwarte 13 mei 2000, toen 23 mensen de dood vonden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.