Volledig scherm
Archieffoto DTCT

Kleine jongens bezorgd over hun toekomst op voormalige luchthaven

ENSCHEDE - De zogenaamde vliegende gebruikers van het voormalige Vliegveld Twenthe zien zich voor problemen geplaatst nu ze plaats moeten maken voor de plannen van evenementenondernemer Jan van Eck en de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De Twentsche Zweefvlieg Club bijvoorbeeld moet na ruim dertig jaar de vertrouwde Hangar 16 en het tegenover gelegen clubhuis met leslokaal opgeven.

De gebouwen liggen in De Strip en die grond is door gebiedsontwikkelaar ADT in 2013 verkocht aan Van Eck. Gedurende een reeks van jaren betaalden de zweefvliegers 5.000 euro aan huur. Maar daar komt straks 11.000 euro bij. Bedoeling is dat de club met ruim tachtig leden waarvan ongeveer de helft nog vliegend, in eerste instantie voor een aantal jaren in drie hangars trekt in het noordelijke deel van het vliegveldterrein. Die gebouwen moeten worden gehuurd van ADT, dat er aanvankelijk een huursom van 23.000 euro voor wilde hebben. Dat bedrag, vastgesteld door een externe makelaar, ging na protest en overleg omlaag. De huur is nu 15.000 euro plus 4000 voor de grasstrip, die dit jaar nog gratis gebruikt mag worden.De zweefvliegers, die ook fors moeten investeren in de gebouwen, onderzoeken of er een alliantie kan worden aangegaan met de motorvliegclub en mogelijk met zweefvliegclub Drienerlo van de Universiteit Twente. Die laatste club gebruikt verschillende velden.
De verhuisdatum is nu 1 juli, mogelijk iets later.
ADT zegt in een reactie dat de Vliegclub Twente en de vliegschool N.A.V. inmiddels zijn verplaatst naar de noordzijde van de baan. Beiden kunnen vliegen en maken gebruik van de lange start- en landingsbaan. Met het bestuur van de Twentsche Zweefvliegclub zijn volgens woordvoerder Ellen Kuipers van ADT afspraken gemaakt over de verhuizing naar een nieuwe locatie. Om de nieuwe locatie te kunnen verbouwen en in gebruik te kunnen nemen, moeten nog enkele vergunningsprocedures bij de gemeente Enschede worden doorlopen.

Aanvankelijk moesten alle vier vliegende gebruikers volledig van het vliegveld verdwijnen: de Vliegclub Twente, De Twentsche Zweefvliegclub, de modelvliegers en de vliegschool van Lex Brouwer. Er zijn oplossingen aangedragen. Een probleem voor de clubs zijn de slenken, die in het kader van de natuurontwikkeling zijn aangelegd naast de voor de zweefvliegers bedoelde strip. Voor het ontwikkelen van (natte) natuur is drainage weggehaald. De natte gebieden zijn in trek bij tal van vogels zoals eenden en ganzen neerstrijken. Dat botst met het vliegverkeer.

De leden van de Vliegclub Twente hebben tijdelijk de beschikking over enkele F16-shelters in het noordelijk deel van het vroegere vliegveld. Maar hun clubhuis staat nabij het restaurant aan de zuidkant. Een afstand van zo'n 3 kilometer.Gevlogen wordt er nog wel door de leden omdat zij, ook tijdelijk, gebruik kunnen maken van de lange baan. De Vliegclub Twente is vanaf 1964 gebruiker van het vliegveld.

Moeilijker is het een plek te vinden voor de Twentse Radio Modelvliegtuig Club (TRMC) met haar ruim honderd leden. De club is met de gemeente Enschede in gesprek over een alternatieve vlieglocatie. Het modelvliegen gaat niet samen met de vliegactiviteiten van de motorvliegclub en de zweefvliegclub. Gekeken is onder meer naar een terrein bij Grolsch en op de Usseler Es.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.