Volledig scherm
© Frans Nikkels

Klokkenluider Van Buitenen blij om geheime hoorzitting over vuurwerkramp

ENSCHEDE/DEN HAAG - De Tweede Kamer wil klokkenluider Paul van Buitenen horen over zijn visie op de Enschedese Vuurwerkramp. Vandaag werd bekend dat er een besloten ontmoeting komt. Van Buitenen zegt dat hij er blij om is.

Volledig scherm
Klokkenluider Paul van Buitenen. © ANP

De Bredanaar Van Buitenen is na vier jaar eigen onderzoek tot de conclusie gekomen dat het Openbaar Ministerie (OM) in het onderzoek naar de ramp structureel en bewust de rechterlijke macht heeft misleid. Met het doel de overheid buiten schot te houden voor de ramp. De schuld moest komen te liggen bij het ontplofte S.E. Fireworks en/of een brandstichter. Zijn bevindingen maakte hij eerder dit jaar bekend.

De hoorzitting is voor Van Buitenen een eerste stap in de richting van een parlementaire enquête. Hij hoopt kamerleden ervan te overtuigen ‘dat er iets ernstigs aan de hand is’. Van Buitenen verwacht als meest gunstige uitkomst van de hoorzitting dat er deskundigen gehoord gaan worden voor verdere beeldvorming. Daarna kan de enquête in beeld komen.

Hard hoofd

Hij zegt dat hij er best een hard hoofd in had of de hoorzitting er zou kunnen komen. Maar uiteindelijk stemden vandaag alle partijen in de kamer in met een voorstel daartoe van kamerlid Ronald van Raak (SP). “Ronald heeft voorspeld dat het zou lukken. Ik heb vandaag nog contact gehad met allerlei kamerleden en journalisten. Als het vandaag niet was gelukt, was het verder erg moeilijk geworden”, aldus Van Buitenen.

Van Buitenen heeft zelf om beslotenheid gevraagd zodat er vrijuit namen kunnen worden genoemd en hij niet van laster kan worden beticht. Het is nog onduidelijk wanneer de zitting is.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.