Volledig scherm
De vuurwerkramp wordt nog ieder jaar herdacht. © eric brinkhorst

Kloppenborg overleden: vuurwerkramp bleef de klusjesman achtervolgen

ENSCHEDE - Na een kort ziekbed is eerder deze maand Enschedeër Hennie Kloppenborg op 75-jarige leeftijd overleden. Zijn naam is voor altijd verbonden aan de vuurwerkramp. Kloppenborg was tijdens de ramp de klusjesman van het ontplofte bedrijf S.E. Fireworks. Na de ramp heeft hij getracht zo anoniem mogelijk zijn leven op te pakken. Gedurende lange tijd verbleef hij op een camping bij Buurse. Hij heeft nooit meer willen spreken over die zwarte 13 mei 2000, toen 23 mensen de dood vonden.

Kloppenborg speelde in het politie-onderzoek naar de vuurwerkramp een bijzondere rol. Voor zover officieel bekend is hij de laatste medewerker geweest die op de rampdag zelf bij S.E. Fireworks is geweest. Hij vertelde daarover dat hij daar was om een hogedrukspuit te halen. Later heeft hij die verklaring een aantal keren gewijzigd. Het gaf toen voeding aan het gerucht dat hij meer zou weten over het ontstaan van de ramp, wat hij heeft ontkend. Hij zou in paniek zijn verklaringen hebben aangepast.  

Dat gegeven heeft hem echter de rest van zijn leven achtervolgd, terwijl hij juist pogingen deed om het drama helemaal achter zich te laten. Na een kort verblijf in Groningen, waar meer familie van hem woonde, is hij teruggekeerd naar Enschede. Daar vond hij een plek in een stacaravan bij Buurse. Daar probeerde hij als een familieman – echtgenoot, vader, opa - de ramp achter zich te laten. Toen een  RTV Oost-journalist hem daar op die camping in 2010 benaderde met een verborgen camera joeg hij die met een knuppel weg en stapte met succes naar de Raad voor de Journalistiek. Dat was de laatste keer dat de Enschedeër – ongewild – in de publiciteit kwam. 

Kloppenborg overleed op 11 mei van dit jaar. De familie heeft geen ruchtbaarheid willen geven aan zijn overlijden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.