Volledig scherm
Een vestiging van Hornbach. Foto: ANP

‘Komst Hornbach naar Enschede zorgt voor complete kaalslag’

ENSCHEDE - De komst van bouwmarkt Hornbach naar de Kuipersdijk in Enschede kan er in de avondspits voor zorgen dat in de buurt de verkeerslichten twee minuten op rood blijven en dat winkelruimte leeg komt te staan. 

Maar onaanvaardbaar is dit allemaal niet, aldus de gemeente Enschede dinsdag voor de Raad van State in Den Haag.

‘Tachtig winkels dicht’

Quote

Er gaan harde klappen vallen, een complete kaalslag. We weten alleen niet waar

Advocaat David Nas, namens de tegenstanders

Tegenstanders van de bouwmarktgigant stuurden dinsdag opnieuw hun advocaten naar Den Haag om het bestemmingsplan Hornbach en de omgevingsvergunning voor de bouw van de winkel onderuit te krijgen. Het gaat om Praxis, Nettorama, Hubo, Karwei, Gamma en andere winkelbedrijven die vrezen voor hun voortbestaan. 

Advocaat David Nas voorspelt dat in de omtrek tachtig winkels zullen dichtgaan. „Er gaan harde klappen vallen, een complete kaalslag, we weten alleen niet waar”, zei hij. Nas betrok daarbij de Bauhaus in Hengelo die er bij is gekomen. De gemeenteraad houdt rekening met lege winkels, zei advocate Jade Gundelach. „Dit risico hebben we onderkend. Maar het is aanvaardbaar.”

Overaanbod

De vraag is wat de Raad van State hiervan gaat vinden in de einduitspraak over, naar verwachting, twaalf weken. Een belangrijke adviseur van de Raad van State, de stichting Advisering bestuursrechtspraak (Stab), stelt dat de komst van Hornbach zorgt voor een overaanbod in de doe-het-zelf-branche. Veel meer nog dan waarvan de gemeente uitgaat, zegt de Stab. 

Van het verkeer dat op de nieuwe bouwmarkt zal afkomen verwacht de Stab niet heel veel negatieve gevolgen. De gemeente ook niet. Alleen in de avondspits tussen vijf en zes uur kunnen de stoplichten lang op rood blijven staan. Daarmee moet te leven zijn, vindt de gemeente. 

Alles uit de kast

Het juridische touwtrekken over de Hornbach-vestiging op de voormalige locatie van de DCW duurt al jaren. Dinsdag waren drie rechters er zo’n beetje de hele dag mee bezig. Alles werd uit de juridische kast getrokken om Hornbach weg te houden uit Enschede. 

Volgens advocaat Jan Reinier van Angeren van Praxis kan een LPG-station aan de Kuipersdijk voor problemen zorgen. Trillingen bij Hornbach zijn niet onderzocht, zei Van Angeren. Ook is niet duidelijk wat verstaan moet worden onder de verkoop van levende dieren bij Hornbach. Het kan zomaar ontaarden in een koeien- en paardenhandel.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.