Volledig scherm
Nieuwbouw op het Indië-terrein in Almelo. In z'n algemeenheid stokt de verkoop van nieuwe woningen, omdat kopers de prijzen te hoog vinden. © Frans Nikkels

Krapte op Twentse woningmarkt houdt aan, prijzen stijgen door

ENSCHEDE – Het aanbod koopwoningen is ook in het eerste kwartaal van dit jaar in Twente verder gedaald. De daling is het scherpst in Enschede/ Hengelo met omliggende dorpen, waar het aanbod 7,5 procent minder is dan in het laatste kwartaal van 2018.

Op dit moment staan er in heel Twente 16 procent minder woningen te koop ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de afdeling Twente van de makelaarsvereniging NVM.

Startersmarkt

In de regio Enschede/Hengelo is de grootste daling te zien in het voor starters aantrekkelijke woningaanbod, de tussen- en hoekwoningen. Ten opzichte van een jaar geleden staan er in beide steden met omliggende dorpen 27 procent minder hoekwoningen te koop en bij tussenwoningen is deze daling zelfs 30 procent. Bij elkaar opgeteld zijn dat 79 minder hoek- en tussenwoningen in de verkoop dan een jaar geleden.

Minder te koop gezet

In het eerste kwartaal van 2019 zijn in de regio Enschede/Hengelo in totaal 657 woningen te koop gezet. Dit aantal is exact hetzelfde als in het eerste kwartaal van 2018. Ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar is dat echter een daling van 21 procent. Voor de overige Twentse gemeenten daalde de het aantal woningen dat te koop is gezet ten opzichte van het vorige kwartaal met 15 procent.

Hogere verkoopprijzen

Volledig scherm
Peter Burbach, voorzitter NVM Twente. © Emiel Muijderman

Het aanbod neemt in Twente, net als in de rest van Nederland, dus steeds verder af en dit heeft zijn effect op de prijzen. Gemiddeld betaalde een koper in de regio Enschede/Hengelo in het eerste kwartaal 239.000 voor zijn nieuwe huis, 8,2 procent meer dan vorig jaar. Ook in de regio Almelo ligt de gemiddelde prijsstijging rond de zeven procent, al ligt de gemiddelde verkoopprijs daar een stuk lager: 194.000 euro.

In de regio Oldenzaal/Dinkelland is de gemiddelde transactieprijs 254.000 euro, circa acht procent meer dan een jaar geleden. Ondanks het geringe aanbod, zijn er in Twente in het eerste kwartaal toch meer huizen verkochten dat in dezelfde periode vorig jaar: 11 procent.

Ten opzichte van het vorige kwartaal is de daling 12 procent, maar in de eerste maanden van het jaar worden er altijd minder woningen verkocht dan in het laatste kwartaal, dus vergelijken daarmee is niet helemaal reëel.

Prijsstijging vlakt af

Peter Burbach, voorzitter van de NVM Twente: „Prijsstijgingen beginnen wel steeds meer af te vlakken, een nieuwe realiteit breekt aan. Bevordering van de doorstroming blijft dus ook dit jaar belangrijk, bijvoorbeeld door nieuwbouw of minder complexiteit op het gebied van regelgeving.”

Nieuwbouw te duur

Maar bij de presentatie van de landelijke NVM-cijfers bleek donderdagochtend, dat juist nieuwbouwwoningen enigszins uit de gratie zijn. Door de gestegen kosten van bouwgrond, bouwmaterialen en arbeid, wordt nieuwbouw te duur. NVM-voorzitter Ger Jaarsma constateerde dat er voor het vijfde kwartaal op rij minder nieuwbouwwoningen zijn verkocht dan in diezelfde periode vorig jaar. „Ook zien we dat het gemiddeld steeds langer duurt, tot negen maanden zelfs, om 70 procent voorverkoop te realiseren. Dit is de kritische grens waarna er vaak pas begonnen wordt met het bouwen.”

Bouwkosten

Verkoopcijfers voor nieuwbouw die zijn toegespitst op Twente zijn niet direct voorhanden, maar volgens de Twentse NVM-voorman Burbach volgt onze regio die landelijke trend. „Je ziet steeds vaker dat er opties op kavels worden teruggegeven. De bouwkosten zijn niet alleen toegenomen, het is ook steeds moeilijker om een aannemer te vinden die snel kan beginnen. Ondertussen zitten de kopers van een bouwkavel dan met dubbele lasten, want de bouwgrond moet al wel vast worden betaald. Terwijl nieuwbouw juist nodig is om de doorstroming te bevorderen.”

  1. Zelden is het werk van Onno van Veldhuizen zo tast- en zichtbaar geweest
    PREMIUM
    Column

    Zelden is het werk van Onno van Veldhuizen zo tast- en zichtbaar geweest

    Nee, we hebben hier niet onder een steen gelegen. Anders hadden we Onno van Veldhuizen van Enschede wel geconfronteerd met brandende actuele vragen. Waarom zijn de Belgen niet gastvrij ontvangen? Desnoods in de vorm van een verplichte busreis voor goedwillende fans? En wat dat wel niet kost: een massale politiemacht met dienders uit alle uithoeken van het land die donderdag het straatbeeld in de stad domineerde?

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.