Volledig scherm
Mede-eigenaar van Twents Veilinghuis Laurens ten Vergert met het potje uit het Chinese Yixing © Reinier van Willigen

'Kringlooppotje' blijkt duizenden euro's waard bij Twents Veilinghuis

ENSCHEDE - Iedereen droomt er wel eens van om iets voor een prikje op de kop tikken dat heel waardevol blijkt. Het overkwam een vrouw die bij de kringloop voor een paar tientjes een ogenschijnlijk simpel terracotta potje had gekocht. Het potje bracht bij het Twents Veilinghuis zaterdag 2.500 euro op. 

Het blijkt een antiek theepotje te zijn uit Yixing in China, dat al vele eeuwen bekend is om zijn hoogwaardige terracotta theepotten. Het werd verkocht aan een liefhebber in China, die het bedrag van tevoren schriftelijk had geboden.

Bieders uit de hele wereld

Ook ander Chinees aardewerk wisselt op de veiling voor veel geld van eigenaar, met name porselein. Het belteam van het veilinghuis heeft tijdens de porseleinveiling vijf lijnen openstaan, zodat geïnteresseerden uit de hele wereld kunnen bieden. De medewerkers staan de bieders te woord in Duits, Engels en Frans.

Populair

De inbreng bij het Enschedese veilinghuis komt meestal uit Nederland en Duitsland. Erg populair is het vaak bont gedecoreerde Chinees porselein hier niet bij de massa. Voor Chinezen is het echter kunst met een grote K, waar zij grof geld voor over hebben. Goede handel dus. ,,Als je je Chinees porselein wilt verkopen, moet je het nu doen", adviseert mede-eigenaar van het Twents Veilinghuis Laurens ten Vergert.

Je kunt je afvragen wat kopers in China doen met populaire handel die ze voor relatief weinig geld op een veiling in het buitenland hebben bemachtigd. Die vraag is wat betreft verzamelaars niet aan de orde. Zij komen hier puur vanwege hun hobby, niet voor de handel.

Volledig scherm
Laurens ten Vergert doet de telefonische biedingen editie:Enschede Foto Reinier van Willigen © Reinier van Willigen
Volledig scherm
Weerselo 20170715 Twents Veilinghuis editie:Enschede Foto Reinier van Willigen © Reinier van Willigen

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.